Otkrivena tajna crnih dolčevita Stevea Jobsa

Otkrivena tajna crnih dolčevita Stevea Jobsa

Foto: AFP

STEVE JOBS bio je poznat po mnogim stvarima: Apple II, Macintosh, Pixar, iMac, iTunes, iPod, iPhone i iPad su uređaji po kojima će ga još brojne generacije pamtiti. Ali postoji još jedna stvar po kojoj će ga pamtiti sadašnje generacije, a to su njegove dolčevite. Kratko nakon njegove smrti u biografiji je objašnjeno zašto je Steve najradije nosio upravo crne dolčevite.

"Na putovanju u Japan ranih 1980-ih godina, Jobs je pitao predsjednika Sonyja, Akioa Morita zašto svi u firmi nose odore. On mu je rekao da nakon rata nitko nije imao odjeće pa su tvrtke poput Sonyja morale svojim radnicima dati nešto što će nositi svaki dan. Kroz godine, uniforme su se razvile u njihov poseban stil, posebno u takvim velikim i moćnim kompanijama pa je to bio način zbližavanja radnika s kompanijom. Tada je Steve zaključio kako i on želi biti tako povezan sa svojim radnicima u Appleu", napisao je u svojoj knjizi Walter Isaacson, koji je dobio autorizaciju od Jobsa za objavu te knjige prije Steveove smrti te je dvije godine radio intervjue sa Steveom, njegovom obitelji, prijateljima i suradnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa"Sony, koji se cijeni po svom stilu, uspio je napraviti dogovor sa slavnim japanskim dizajnerom Isseyem Miyakeom koji im je napravio uniforme pa je Jobs upravo njega nazvao da dizajnira majice za Apple. `Kad sam se vratio u Apple i podijelio majice svima rekavši kako bi bilo super da ih svi nosimo, svi su me blijedo gledali. Kako sam `lansiran` s pozornice. Nikome se nije svidjela moja ideja`, rekao mi je Steve", piše dalje u svojoj knjizi "Steve Jobs", Isaacson.

Dodao je i kako je Steve ipak i dalje ostao pri tome da bi bilo dobro da makar on nosi "uniformu" svakodnevno. On i Miyake postali su prijatelji, a Steve je rado nosio njegove dolčevite. "Zamolio sam Miyakea da mi napravio nekoliko dolčevita iz njegove kolekcije koje su mi se svidjele, a on je došao sa stotinama njih. Imam ih dovoljno do kraja života", ispričao je Steve samo nekoliko mjeseci prije smrti. Knjiga je trebala biti izdana prošlog tjedna, ali je autor odlučio sačekati pa će biti izdana za nekoliko tjedna. Predviđa se kako će donijeti mnogo noviteta o Jobsu koji su bili nepoznati javnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara