Otvoren minijaturni McDonald's za - pčele

Otvoren minijaturni McDonald's za - pčele
Screenshot: YouTube

BROJ pčela u svijetu dramatično se smanjuje, a svoj udio u borbi za pčele dao je i McDonald's. 

Prije nekoliko dana u Švedskoj je otvoren najmanji McDonald's na svijetu izgrađen isključivo za - pčele. Riječ je o košnici koja u potpunosti izgleda kao McDonald'sov restoran, a ideja je potekla iz švedske marketinške agencije NORDDDB.

Naime, mnoge McDonald'sove poslovnice diljem Švedske na svojim krovovima imaju košnice te ispred restorana sade cvijeće kako bi privukli što veći broj pčela i tako pozitivno utjecali na povećanje populacije tih važnih životinja. Čitava stvar je počela lokalno, a zatim se proširila na nacionalnu razinu.

Na društvenim mrežama mnogi su izrazili nadu da će tu švedsku praksu preuzeti i ostale poslovnice McDonald'sa diljem svijeta.

McHive je, na neki način, odavanje počasti tim naporima švedskih poslovnica poznatog fast-food lanca. 

Inače, UN je upozorio da je gotovo pola svjetskih oprašivača, posebno pčela i leptira, ugroženo na globalnoj razini. To je osobito zabrinjavajuće s obzirom na to da 1,4 milijarde radnih mjesta u svijetu i tri četvrtine svih usjeva ovise o oprašivačima, posebno pčelama koje, moglo bi se slobodno reći, besplatno pružaju usluge oprašivanja.

Ekosustavi ne mogu funkcionirati bez milijuna insekata koji čine temelj prehrambenog lanca, a rezultati istraživanja objavljeni početkom ove godine u časopisu Biological Conservation, upućuju na to da na njihov nestanak najviše utječu ljudska aktivnost i klimatske promjene.

"Treba brzo djelovati i pokušati spriječiti kolaps važnih ekosustava jer će posljedice biti katastrofalne", tvrde znanstvenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara