Ovaj vitamin nam je nužan za imunitet, a sadrže ga samo neke namirnice. Evo koje
JEDAN od najvažnijih prirodnih saveznika u jačanju otpornosti na infekcije je vitamin D. Odgovoran je za snažan imunitet, pravilan rast i razvoj kostiju, ali i dobro raspoloženje te kvalitetan san.
Mnogi su dolaskom jeseni i zime u deficitu ovog važnog vitamina, a kako ne bili među njima potrudite se da vaše razine vitamina D cijele godine budu dovoljne, što možete ostvariti uz pomoć savjeta koje vam donosimo u nastavku.
Sunce ljeti - zdravlje zimi
Naša koža prirodno sintetizira vitamin D tijekom proljetnih i ljetnih sunčanih dana prilikom izlaganja suncu od minimalno 15 minuta dnevno u periodu od 10 do 15 sati. Pritom je važno ne pokrivati lice i ekstremitete odjećom i ne koristiti kremu za sunčanje. Valja imati na umu i da će osobe tamnije puti teže proizvesti potrebne količine vitamina D pa će im trebati nešto više vremena provedenog na suncu. Također, osobe koje veći dio dana provode u zatvorenom prostoru slabije sintetiziraju vitamin D, kao i trudnice, osobe s kroničnim oboljenjima, pretile osobe, pušači i stariji od 65 godina. Stoga bi oni trebali obratiti posebnu pozornost na razine vitamina D.
Dolaskom jeseni i zime zalihe vitamina D u našemu tijelu se smanjuju jer sunce više ne može prodrijeti kroz našu kožu pod kutom koji je potreban za proizvodnju vitamina D. Boravkom na suncu ljeti možemo izbjeći potencijalne probleme izazvane nedostatkom vitamina D tijekom hladnijih mjeseci u godini.
Hrana iz šume i mora
Kad u jesen i zimu ponestane sunca i vitamin D se više ne proizvodi u našemu tijelu, možemo ga unositi kvalitetnom prehranom. Najviše ga ima u masnoj ribi, posebno lososu, tuni, skuši, sardinama i ulju jetre bakalara, no važno je da je riba svježa, neobrađena i nekonzervirana.
Nalazimo ga i u uobičajenim namirnicama poput mlijeka i mliječnih proizvoda te u jajima, a posebice žutanjku. Namirnice bogate vitaminom D koje su pogodne i za vegane i vegetarijance su gljive. S obzirom na to da ga u nekim gljivama ima znatno više, pokušajte u svoju prehranu češće uklopiti shiitake, lisičarke, bukovače ili smrčak.
Nažalost, vitamina D nema u mnogim namirnicama, a često ga nije lako niti unijeti dovoljno samo prehranom. Zbog toga se često preporučuje uzimanje vitamina D3 uz hranu jer je njegova apsorpcija iz tableta tada još veća.
Osigurajte si sunce
Od rujna do veljače, kada je sunce slabo, našem tijelu dobro dođe mala pomoć u vidu uzimanja vitamina D3 jer se njegov deficit vrlo brzo počne uočavati. Simptomi koje možete primijetiti su sklonost infekcijama, umor i iscrpljenost, oslabljena koštana struktura koja rezultira lomovima, često grčenje mišića, loše raspoloženje, depresija, poremećaji sa spavanjem i problemi sa zubima. Ako sumnjate na to da ste rizična skupina s najvećom mogućnosti za smanjene količine vitamina D, riješite kratki test koji je osmislila Krka uz pomoć Evgena Benedika, dr. sc. nutricionizma.
Vitamin D3 koji na tržište stavlja Krka pogodan je i za djecu stariju od tri godine što je posebno važno jer su njihove kosti i imunološki sustav još uvijek u razvoju. Preporučena doza za djecu od tri do šest godina obuhvaćena je u jednoj kapsuli, no potrebno ju je prije toga rastopiti u vodi. Mogu je uzimati i vegetarijanci, ali i osobe osjetljive na gluten. S obzirom na to da nema dodanih aroma, bojila ni konzervansa, ima ugodan i neutralan okus, a ono što je najvažnije, u jednoj kapsuli nalazi se doza dovoljna za cijeli dan.
Vitamin D3 Krka možete nabaviti u većini ljekarni, no možete ga naručiti i online.
Dok čekamo dane kada ćemo nakon 15 minuta na suncu biti sigurni da imamo dovoljno vitamina D, osnažimo se dobrom hranom. Potražite neki zanimljiv recept s lososom ili bukovačama uz koji možete uzeti i vitamin D3, i iskoristite svaku priliku za boravak na suncu.
Sadržaj donosi Index u suradnji s Krkom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti