Ovako bi 1991. godine zvučale telefonske poruke Tuđmana, Račana, Tajči...

Ovako bi 1991. godine zvučale telefonske poruke Tuđmana, Račana, Tajči...

Foto: YouTube/Svijet

KAO I danas i 1991. godine mnoge poznate osobe otišle su na Silvestrovo van. Dok su se oni provodili, neki su im poželjeli čestitati telefonom, ali ih nije bilo kod kuće. Magazin Svijet odlučio je 1991. godine otkriti kako bi zvučale njihove poruke na telefonskoj sekretarici.

"Jeste li ikad poželjeli čuti kako zvuče poruke poznatih osoba? Otprilike ovako:

CHER

"Žao mi je, nisam kod kuće. No, ako želite znati što bi mi se svidjelo za Novu godinu, ističem da bih na svoju plastiku željela pričvrstiti nešto od teškog metala. Jona Bon Jovia, naprimjer. Molim, ostavite poruku nakon gitarističkog sola." Biip.

IVICA RAČAN

"Drugovi i drugarice! Kod kuće sam, ali upravo pripremam nove demokratske promjene. Vjernicima čestitam njihov praznik, Uskrs, ne, oprostite, Božić, a ostalim radnim ljudima i građanima obećajem: računajte na nas!" Biip.

SYLVESTER STALLONE

"Yo. Sly. Van. Bildam. Ili trčim. Nova godina. Sretna. Osim Brigitte. Njoj ništa. Ostavite poruku. Preko telefona." Kriik.

TAJČI

"Ne moraš biti zgodan i lijep. Samo budi dobar i pokloni mi cvijet. Ti si momak za pobjede. Tvoje dvije riječi bit će dovoljne. Plava zvijezda na nebu sja. Ti si onaj koji tajnu zna. Hajde da... Kaj, ovo nije mikrofon?" Biip.

SALMAN RUSHDIE

"Ššš. Ovdje Rushdie. Ne mogu govoriti. Možda su registrirali vaš poziv. Ostavite vrlo kratku poruku. Želio bih vam zaželjeti sretnu Novu godinu, ali imam knedl u grlu." Biip.

TONI KUKOČ

"E." Biip.

MADONNA

"Warrene, svaki put kad nazoveš dobit ćeš isti odgovor. Ne mogu dignuti slušalicu jer su mi ruke zabavljene nečim, trideset godina mlađim od tvoga. Sarma, dakako." Biip.

SILVIJA LUKS

"Ovako, Jugoslavija još postoji. Možete ostaviti poruku na jezicima svih naroda i narodnosti što žive u Jugoslaviji. Ako slučajno zove kakav novinar, nek upamti da nisam autorizirala ovaj odgovor..." Biip.

STEFFI GRAF

"Opet ste pogriješili, ovo nije stan Seleš." Biip.

ŽELJKO MALNAR

"Nazvali ste Željka Malnara. Željko radi. Od travnja do rujna Željko je u prašumama Amazonije. Između listopada i ožujka Željko je u Sahari. Želite li ga čuti na Silvestrovo, nazovite Sjeverni pol." Biip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ERICA JONG

"Haj. Upravo skupljam iskustva za novu knjigu koje je radni naslov "Strah od metenja" i nema veze sa feminizmom niti sa seksom. Riječ je o položaju, odnosno položajima žene uoči Nove godine." Biip.

MARINKO BOŽIĆ

"E, nemoš me dobit ni da oćeš. A koje bi to ludilo bilo kad bi ja svima nešto odgovara. E, baze. Nego, neka van ne bude tlaka istrest sav prljavi veš posli nego što čujete ono biip. Sve će to ST pozlatit." Biip.

ROB LOWE

"Da, da, ovo je Rob Lowe. Ne, ne možete me vidjeti. Samo, samo me pustite na miru. Ja, ja to ozbiljno mislim. Ako, ako me ne budete pustili na miru, upozoravam vas, počet ću pjevati. Lalalalalalala." Biip.

BRANKO ĐURIĆ ­ ĐURO

"Ćao, ja sam Đura, a ovo su Đurine telefonske čarolije. Vrlo vjerojatno ste se pitali što vam treba telefon za staru, a bogami i Novu godinu. Sigurno niste bilmez da zovete nekoga kad se slavi, pa da vam kabel, slušalica a bogami i brojčanik ostanu neiskorišteni. Problem je lako riješiti tako da brojčanik iskoristite kao postolje za svijeće i od vašeg telefona napravite novogodišnji svijećnjak na zadovoljstvo vašeg djeteta, tašte, a bogami i onih koje nazivate dok slave!" Biip.

LADY Dl

"?" Beep.

ZVONIMIR BOBAN

"Je, čoeče, kušs, ne? Kaje, kaje u novoj bumo prvaci, jeee, ne? Čoeče, kušs, ne? Biip.

HRVOJE HITREC

"Zna se." Biip.

WILLIAM HURT

"U novogodišnjoj sam kupovini. No, zapamtite, ako vam i kupim nešto, to još ne znači da smo oženjeni. Jasno?" Biip.

FRANJO TUĐMAN

"Bog i Hrvati, ja sam Franjo Tuđman. Ančica i ja smo na Placu bana Josipa Jelačića sa savjetnikom Leticom. Zabavljamo se igrom asocijacija i sad je na mene red da pogodim na koga liči Letica. Svi zajedno pjevamo Lijepu našu, samo Letica pokušava pjevati Ustani bane, ali mu ne ide. No, mi ga volimo. Hrvatska ga voli. I u ovo lijepo doba godine, kad Hrvati razmjenjuju darove diljem naše domovine i u iseljeništvu, dopustite da uskliknem: Lijepa ti naša Nova godina, Hrvatsko!" Biip.

EROS RAMAZZOTTI

"Ovo je Erosova automatska telefonska sekretarica. Automatska telefonska sekretarica Erosa Ramazzottija. Ovo je poruka koju vi čujete svaki put kad ga nazovete. Poruka je upućena vama. Nakon što poruka završi, čut ćete Erosov biip. To nije Erosov glas, nego Erosov biip. Poslije Erosovog biipa možete preko telefona reći Erosu ono što ste željeli. Eros vam neće odgovoriti, jer ovo nije Eros, nego Erosova telefonska automatska sekretarica. Nakon što ste Erosu ostavili poruku, možete vratiti slušalicu telefona u ležište. Kad se Eros s turneje vrati kući, on će čuti što ste mu željeli reći. Hvala." Biip.

MIRJANA RAKIĆ

"Dobra večer, poštovani slušatelji. Mirjana Rakić nije kod kuće. Večeras je Silvestrovo. Sutra počinje 1991. Prvi siječanj ipak će biti neradni dan. Vrijeme suho i sunčano. To su bile vijesti. Sretna Nova godina i ugodna večer." Biip.

(Svijet, prosinac 1990.)

Podsjećamo, Index u suradnji s YugoPapirom predstavlja najbolje iz prošlosti. Usporedite što se otad promijenilo, prisjetite se kako se nekad živjelo ili, ako ste nešto mlađi, kako su se zabavljali vaši roditelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara