Ove zvijezde pjevale su o Titu, a neki od njih se danas toga srame

Ove zvijezde pjevale su o Titu, a neki od njih se danas toga srame
Screenshot: YouTube

IAKO bi danas posvećivanje pjesama državniku bilo smiješno i urnebesno, barem normalnim ljudima, pjevati Titu i o Titu u bivšoj je Jugi bilo sasvim normalno, poželjno i prihvatljivo. Najveće jugoslavenske zvijezde posvetile su pokoji stih voljenom ili manje voljenom Maršalu, a neki od njih danas se uopće ne žele sjećati toga.

Mnoge je iznenadilo kada je Đorđe Balašević na koncertu u Splitu 2018. godine odbio zapjevati svoj hit "Računajte na nas" i djeci koja su tražila tu pjesmu rekao da Jugoslavija nije valjala "jer da jest, ne bi se onako krvavo raspala". Balašević je o Titu i velikom jugoslavenstvu napisao i otpjevao Računajte na nas i Triput sam video Tita, ali danas ne izvodi nijednu od tih pjesama.

Računajte na nas s Balaševićem i Čolićem jednom prilikom pjevala je i Meri Cetinić. Korčulanka danas ima potpuno drugačije stavove, ali ne treba zaboraviti da je otpjevala i "Poziv na borbu". 

Tita je, barem u pjesmi, obožavao i Zdravko Čolić koji je (osim s Balaševićem i Cetinić) otpjevao i "Druže Tito mi ti se kunemo", pjesmu koju je komponirao Đorđe Novković . Pjesma se prvi put pojavila 1977. i izvedena je na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pjesme, a nedugo nakon Titove smrti postala je "the hit" i prodana je u više od 300 tisuća primjeraka.

I Imoćanka Neda Ukraden je u svojim pjesmama obožavala Maršala. Snimila mu je čak dvije pjesme - "Ide Tito" i "Drugarice posadimo cvijeće" koje je izvela sa sarajevskim bendom Kamen na Kamen.

Teška industrija snimila je sad već zaboravljenu "Pjesmu o Titu" sa stihovima "o svoj ljubavi pod suncem koja je za Tita, Tita i samo Tita".

Zlatko Pejaković u svojoj se pjesmi baš potrudio voljeti Maršala. Stihovi koje odavno nije pjevao glase: "Tito je rekao davno, tvornice dajmo radnicima, naš je rat tek završio slavno, al pred nama još borbe sad ima."

Bilo je tu još more pjesama o voljenom ili "voljenom" Titu, a jedna od rijetkih koja ne krije da ga i danas obožava je Lepa Brena, koja se još uvijek izjašnjava kao Jugoslavenka. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara