Ovi slavni su na poslovima sa strane zaradili milijarde

Ovi slavni su na poslovima sa strane zaradili milijarde
Foto: Instagram

MNOGI poslove sa strane doživljavaju tek kao način da malo ojačaju budžet, ali ljudi koji raspolažu ozbiljnim novcem vrlo su brzo doznali da će ih upravo ti poslovi učiniti milijarderima i nadrasti prvotnu ideju. 

Štoviše, neki su do statusa milijardera došli upravo zahvaljujući poslovima sa strane, a ne onome po čemu su poznati, a Business Insider sastavio je listu od 11 poznatih koji su učinili baš to. 

Stewart Butterfield

Posao sa strane: Slack

Slack nije prvi posao sa strane na kojem je ovaj 46-godišnjak okrenuo ozbiljan novac. On stoji i iza Flickra koji je Yahoou prodao za 35 milijuna dolara, i to u periodu kada je pokušao stvoriti videoigru "Game Neverending". 

Nakon što se vratio videoigrama i osnovao novu kompaniju Tiny Speck, posao nije išao onako kako je zamislio i kompanija je 2012. propala. No shvatio je da je platforma koju je stvorio kako bi komunicirao sa zaposlenicima, nešto na čemu bi mogao zaraditi. 

I bio je u pravu jer danas je, upravo zahvaljujući Slacku, težak 2,4 milijarde dolara.  

Michael Jordan

Posao sa strane: Air Jordan i The Charlotte Hornets

Michael Jordan je legenda košarke i najbolje plaćeni sportaš svih vremena, ali razlog nije novac koji je zaradio baveći se sportom koji ga je proslavio. Jordan je, kao i mnogi drugi sportaši, najveći dio novca zaradio na sponzorskim ugovorima, a tijekom karijere radilo se o iznosu od 1,4 milijarde dolara. Njegov film "Space Jam" zaradio je 250 milijuna dolara na blagajnama. 

Taj novac pomogao mu je da 2010. kupi NBA ekipu The Charlotte Hornets koja možda jest treća najvrjednija NBA franšiza (prema pisanju Forbesa), ali vrijedi više od milijardu dolara i predstavlja značajan dio Jordanova bogatstva. Isto tako, ozbiljan novac Jordan je zaradio i na suradnji s Nikeom i zajedničkoj liniji Air Jordan što ga je pretvorilo u milijardera još 2015. 

Sara Blakely

Posao sa strane: Spanx

Sara je radila za tvrtku Danka i prodavala faxove nakon što je osnovala Spanx. Posao je prvo vodila iz svog stana u Atlanti i tražila pomoć susjeda svaki put kada bi joj u kuću trebalo unijeti kutije proizvoda koji su se počeli prodavati kao ludi. 

Otkaz nije dala sve do 2000., kada su Neiman Marcus i Saks Fifth Avenue počeli prodavati njezine popularne steznike. Nije poznato koliko je zarađivala na svom stalnom poslu, ali možemo biti prilično sigurni da je to ne bi učinilo milijarderkom kao što je to bio slučaj sa Spanxom. 

Marc Benioff

Posao sa strane: Salesforce

Odmah nakon što je diplomirao Benioff je postao prodavač za Oracle. Iako je ondje postao jedan od izvršnih direktora, na ideju za Salesforce došao je tijekom šestomjesečne pauze od posla. 

Posao u Oracleu je zadržao i nakon što je započeo Salesforce, a osnivač Oraclea Larry Ellison investirao je i dva milijuna dolara u njegovu kompaniju. Doduše, otkaz je morao dati kada je Salesforce postao direktna konkurencija Oracleu. 

Odluka da krene vlastitim putem bila je pametna jer Benioff je danas težak 6,7 milijardi dolara. 

Rihanna

Posao sa strane: Fenty

Billboard je još 2016. pisao da je Rihanna od svoje glazbe zaradila 22 milijuna dolara. I to je odličan novac, to nitko ne može poreći. No nakon što doznate koliko je zaradila na poslu sa strane postat će vam jasno zašto se previše ne trudi redovito izdavati nove albume. 

Nakon što je udružila snage s Pumom i francuskom kompanijom LVMH pokrenula je vlastitu liniju Fenty Beauty (2017.) i dvije godine kasnije otvorila istoimenu modnu kuću. 

Njena linija proizvoda vrijedi tri milijarde dolara, od čega njoj pripada 15 posto, a Forbes procjenjuje da je pjevačica danas teška 600 milijuna dolara. 

Andy Dunn

Posao sa strane: Bonobos

Dunn se prvi put povezao s Bonobosom kada je suosnivaču kompanije i svom cimeru Brianu Spalyju pomogao prodavati muške hlače dok je još bio student. Hlače su prodavali iz gepeka, a posao je nadrastao sva očekivanja. 

Dunn je 2017. Bonobos prodao Walmartu za 310 milijuna dolara i ostao na poziciji izvršnog direktora sve do 2018. 

Jay-Z

Posao sa strane: Tidal

Njegov udio u premium streaming servisu Tidal je 100 milijuna dolara. Reper je Tidal kupio 2015. za 56 milijuna dolara, zatim je Sprint kupio 33% udjela u kompaniji za 200 milijuna dolara, a danas Tidal vrijedi 600 milijuna dolara. 

Usporedbe radi, na svojih 14 albuma koji su redom završavali na prvom mjestu prodaje, Jay-Z je zaradio 500 milijuna dolara, i to prije poreza. 

Ashton Kutcher

Posao sa strane: Ulaganje u startupove

Kutcher je u godinu dana snimanja serije "Dva i pol muškarca" zaradio 24 milijuna dolara, ali njegove su mu investicije donijele puno više. 

Kutcher i njegov menadžer Guy Oseary počeli su ulagati u brojne kompanije, a ako znamo da su među njima Uber, Skype, Airbnb, Spotify, Pinterest, Shazam i Warby Parker, jasno vam je da se radi o odličnim poslovnim potezima. Tvrdi da u startupove ulaže jer želi pomoći "briljantnim ljudima da riješe teške probleme". 

No to ga ne sprječava da i dalje glumi u serijama i filmovima i tako zaradi i nešto "sa strane". 

Phil Knight

Posao sa strane: Nike

Knight je osnovao Nike sa svojim starim trenerom Billom Bowermanom nakon što je tijekom putovanja u Japan spazio zanimljive tenisice za trčanje. Iako je još tijekom studija bio zainteresiran za prodaju obuće, odlučio je postati računovođa. 

Pokrenuo je Blue Ribbon Sports 1968., ta kompanija kasnije je postala Nike, a ostalo je povijest. Danas rijetki uopće znaju da je njegov prvi posao bio onaj računovođe. 

A kako i bi kada Knightu danas pripada 20 posto kompanije čija se vrijednost procjenjuje na gotovo 40 milijardi dolara. 

Jessica Alba

Posao sa strane: The Honest Company

Jessica Alba devedesetih je bila seksi slatkica koja se pojavljivala u mahom blesavim filmovima od kojih su neki bili i popularni. No mnogi je i dalje u prvom redu znaju kao glumicu, ali to nije njezin primarni izvor prihoda. 

Alba je 2011. bila jedna od suosnivača kompanije za prodaju kućanskih i dječjih proizvoda The Honest Company, čija se vrijednost procjenjuje na 1,7 milijardi dolara. 

Daymond John

Posao sa strane: FUBU

John je radio kao konobar kada je došao na ideju da proizvodi kape za repere. Točnije, u svom je domu u Queensu počeo proizvoditi kape, a u poslu mu je pomagala majka. 

"Probudio bih se u 6 ujutro i počeo odgovarati na poruke. Nakon toga dostavio bih sve kape i majice svim trgovinama do 12 sati. Na posao u restoran išao sam oko dva popodne i radio bih sve do 10, 11 ili 12 sati navečer. Nakon toga bih se vratio kući i šivao etikete na svoju odjeću do 3 ili 4 ujutro", prisjeća se John. 

FUBU je tijekom godina prodao odjeće u vrijednosti od šest milijardi dolara, a John je težak oko 300 milijuna dolara. I dalje radi za FUBU, a uz to je i jedan od voditelja showa "Shark Tank".  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara