Ovo je 10 vrhunskih uloga "najboljeg glumca svih vremena"

Ovo je 10 vrhunskih uloga "najboljeg glumca svih vremena"
Foto: Guliver Image/Getty Images

TOM HANKS (63) je zasigurno jedan od najvoljenijih glumaca na planetu. Ne samo da je nevjerojatno nadaren, čemu idu u prilog dva osvojena Oscara, već je jednostavno, divno i karizmatično ljudsko biće. Njegove smo filmove gledali najmanje pet puta, a njegovo se ime može čuti u svakom domu širom svijeta kada se priča o najboljim živim glumcima.

>>>Odlučilo milijun ljudi: Ovo je najbolji glumac svih vremena

Svoju karijeru je započeo komedijama tijekom 80-ih, a njegov proboj u prvi plan holivudskog sazviježđa slavnih predstavlja kultno ostvarenje Veliki. Uloga u ovoj komičnoj fantaziji donijela mu je prvu nominaciju za Oscara. U sljedeće desetljeće je ušao na velika vrata, a 1995. je postao tek drugi čovjek u povijesti koji je osvojio uzastopne Oscare za najbolju glavnu mušku ulogu, i to za filmove Philadelphia i Forrest Gump.

Redovni je suradnik redatelja Stevena Spielberga, s kojim je snimio pet filmova, počevši od Spašavanja vojnika Ryana. Igrao je u filmovima Roberta Zemeckisa, Rona Howarda i Clinta Eastwooda. Dobitnik je mnogih glumačkih priznanja, a 2016. mu je uručen Predsjednički orden slobode, najviše civilno odlikovanje koje dodjeljuju Sjedinjene Američke Države.

Posjeduje nevjerojatno istančanu sposobnost da na filmskom platnu oživi likove čija nas čovječnost i složenost osjećaja tjeraju zapitati se gdje završava glumac, a počinje uloga. Uz njegove smo filmove plakali, smijali se, strepjeli i skakali sa stolice od uzbuđenja. U čast dosadašnje karijere Toma Hanksa i njegove prve nominacije za Oscara nakon 20 godina, za film Lijep dan u susjedstvu (2019.), spremili smo vam izbor od deset njegovih ključnih uloga, piše Independent.

Josh Baskin - Veliki (1988.)

Režija: Penny Marshall

Andrew Beckett - Philadelphia (1993.)

Režija: Jonathan Demme

Forrest Gump - Forrest Gump (1994.)

Režija: Robert Zemeckis

Šerif Woody - Serijal Priča o igračkama (1995.-2019.)

Režija: John Lasseter

Satnik John H. Miller - Spašavanje vojnika Ryana (1998.)

Režija: Steven Spielberg

Chuck Noland - Brodolom života (2000.)

Režija: Robert Zemeckis

Viktor Navorski - Terminal (2004.)

Režija: Steven Spielberg

Profesor Robert Langdon - Serijal filmova o prof. Robertu Langdonu (2006. - 2016.)

Režija: Ron Howard

Zachry i pet drugih likova - Atlas oblaka (2012.)

Režija: Lana i Andy Wachowski i Tom Tykwer

Richard Phillips - Kapetan Phillips (2013.)

Režija: Paul Greengrass

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara