Ovo je promaklo i najvećim fanovima: Scena iz druge sezone otkrila kraj GOT-a?

Ovo je promaklo i najvećim fanovima: Scena iz druge sezone otkrila kraj GOT-a?
Foto: HBO

IAKO je nakon osam sezona završila jedna od najpopularnijih televizijskih serija u povijesti, na internetu ne prestaju rasprave (uglavnom) nezadovoljnih fanova. 

Dok se brojni fanovi oštrog oka prepiru oko scena iz posljednje sezone serije, mi vam donosimo detalje koji su mnogima promakli. 

Za slučaj da još niste pogledali zadnju sezonu i nije vam poznato kako serija završava, napominjemo da u daljnjem tekstu slijede SPOILERI. 

SPOILER ALERT!

1. Vizija kraja

Ono što je mnogima promaklo, a nije ni čudo, budući da tad nismo bili upućeni u daljnji razvoj radnje, je da se već u drugoj sezoni otkrilo da bi kraljica Daenerys mogla završiti mrtva. 

U desetoj epizodi druge sezone Daenerys posjećuje Kuću neumrlih i tamo doživljava viziju u kojoj hoda prijestolnom odajom u King's Landingu, a sve oko nje je uništeno. Tada još nije bilo poznato da će upravo ona biti ta koja je uništila grad, ali scene neodoljivo podsjećaju na ono što se naposljetku dogodilo. U sceni vidimo kako na nju pada snijeg, no moguće je da se zapravo radi o pepelu koji je nastao kad je zapalila grad. 

Prilično je znakovito da se Dany uspijeva približiti prijestolju, no ni u jednom trenu ga ne dotiče, kako se na kraju i obistinilo. Nakon toga ona prolazi iza Zida i u šatoru susreće khala Drogoa i njihovo dijete. 

"Je li moguće da sam mrtva, a da to još ne znam?", pita se ona. 

2. Melisandre je tek treći lik koji je umro prirodnom smrću

Igra prijestolja prepoznatljiva je i po tome što nema milosti prema likovima pa ih obično snađe jako nasilna smrt, međutim tri lika su uspjela umrijeti prirodnom smrću: Melisandre, Hoster Tully i meštar Aemon. 

3. Bodež koji je trebao ubiti Brana zapravo mu je spasio život

Bodež kojim je Arya dokrajčila Noćnog kralja isti je onaj koji je plaćeni ubojica imao kad je pokušao ubiti Brana i tako započeo veliki rat. U kasnijim epizodama bodež se vraća Little Fingeru koji ga daje Branu, a on ga poklanja Aryi. 

4. Tyrion i Bronn imaju isti samostrel

Samostrel koji je Quiburn dao Bronnu da ubije Tyriona isti je onaj kojim je Tyrion ubio vlastitog oca, a prije toga je pripadao Joffreyu. 

5. Serija započinje i završava gotovo istom scenom

Serija počinje tako da tri jahača izlaze iz okrilja Zida, a završava tako da Jon s divljacima prolazi kroz Zid u istom smjeru. 

6. Jon jaše zmaja koji je dobio ime po njegovu ocu

Daenerys je svoje zmajeve nazvala prema muškarcima koje je u životu najviše voljela: Drogon, Viserion i Rhegal. Jon je u seriji jahao Rhegala koji je dobio ime po njegovu ocu Rhegaru Targaryenu. 

7. Sansa i Cersei imaju gotovo istu krunu

8. Cerseino se proročanstvo ipak ispunilo

Fanovi su dugo nagađali o tome kako će Cersei umrijeti, a bitnu ulogu u tome je imalo proročanstvo koje kaže da će joj "mali brat oviti ruke oko vrata" i tako će dočekati smrt. Jaime zapravo jest nekoliko minuta mlađi od Cersei, a zaista joj jest omotao ruke oko vrata prije nego što je umrla. Također, Jaime je jednom prilikom rekao Bronnu da bi volio umrijeti u rukama žene koju voli, što se također ispunilo. 

9. Autori serije su se pojavili u jednoj epizodi posljednje sezone

Dok se slavi pobjeda nad Noćnim kraljem, David Benioff i Dan Weiss pojavljuju se kao dva divljaka. 

10. Bran ima novi grb

Iako je pripadao obitelji Stark, Bran koristi grb s trookim gavranom što se vidi na Brienninom oklopu u zadnjoj epizodi. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara