Ovog Uskrsa probajte nešto drugačije: Jednostavna jela kojima nitko neće odoljeti
Foto: Instagram/ Youtube/ 123rf
USKRS je blagdan koji je, između ostalog, poznat i po okupljanju oko obiteljskog stola. Zima je završila, a s dolaskom proljeća otvara nam se apetit za zdrava i ukusna jela pripremljena od svježih namirnica.
Ovog Uskrsa isprobajte ove zanimljive i zdrave recepte kojima ćete sigurno razveseliti sve ukućane.
Ukiseljena jaja u soku od cikle
Ako su vam dosadila obična kuhana jaja, svakako morate iskušati ovu zanimljivu poslasticu.
Sastojci:
1 šalica jabučnog octa
1 žlica šećera
2 i pol žličice soli
1 manja cikla
12 oguljenih tvrdo kuhanih jaja
četvrtina šalice začina (bosiljak, taragon, vlasac)
1 žličica paste od inćuna
pola žličice mljevenog crnog papra
2 sitno nasjeckane čili papričice
Priprema:
U posudi smiješajte ocat, šećer, sol i 3 šalice vode. U to ubacite oguljenu i prepolovljenu ciklu i kuhajte dok ne zavrije, a zatim pustite da se ohladi. Sve prelijte u posudu koju možete staviti u hladnjak i dodajte jaja. Hladite barem 3 sata uz povremeno miješanje, a ako želite jaču boju na jajima ostavite preko noći.
Nakon toga izvadite jaja iz tekućine, prepolovite ih i izvadite žutanjak. Od žutanjaka napravite pastu. začinite žličicom octa, majonezom, začinima i pastom od inćuna. Pastu posolite i popaprite, zatim s njom napunite bjelanjke.
U posudu stavite 2 žlice octa, čili papričice, malo soli i šećera i pustite da odstoji 15 minuta. Ovom tekućinom pokapajte jaja i servirajte.
>>>VIDEO Ne može ukusnije: Najpopularniji svjetski recepti za uskršnji ručak<<<
Šparoge s maslacem i balzamikom
Šparoge su popularno uskrsno jelo, a ovdje ih donosimo u laganoj i ukusnoj verziji.
Sastojci:
1 svežanj svježih šparoga
2 žlice maslaca
1 žlica sojinog umaka
1 žlica balzamičnog octa
sol i papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Šparoge posložite u posudu za pečenje i začinite solju i paprom, a zatim ih pecite 12 minuta. U tavici otopite maslac na srednjoj temperaturi, a zatim sklonite s vatre, umiješajte sojin umak i balzamični ocat. Mješavinu prelijte preko šparoga i spremne su za serviranje.
>>>Najbolji trikovi za najfiniju kuhanu šunku - bez greške!<<<
Kremasti gratinirani krumpiri
Ovo klasično jelo francuske kuhinje odlično se slaže s pečenjem i jednostavnom zelenom salatom.
Sastojci:
4 krumpira razrezana na četvrtine
1 luk, narezan na kolutove
3 žlice maslaca
3 žlice brašna
pola žličice soli
2 šalice mlijeka
1 i pol šalica naribanog sira Cheddar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i maslacem namažite posudu za pečenje. U posudu stavite polovicu krumpira, na njih poslažite luk i dodajte preostale krumpire.
U tavici rastopite maslac i umiješajte sol i brašno. Prepecite to konstantno miješajući jednu minutu na laganoj vatri. Zatim dodajte mlijeko i kuhajte dok se mješavina ne zgusti. Dodajte sir i nastavite kuhati dok se ne rastopi.
Smjesu zalijte po krumpirima i prekrijte aluminijskom folijom. Stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu i pecite sat i pol.
>>>Nezaobilazno uskršnje jelo: Napravite pincu po receptu Petre Jelenić<<<
Pečeni janjeći but s povrćem
Janjetina je nezaobilazno pečenje za bogatu uskrsnu gozbu, a ovaj put vam donosimo verziju iz kuhinje slavnog Jamieja Olivera.
Sastojci:
2 kilograma janjećeg buta
1 svežanj svježe metvice
1 češanj češnjaka
125 ml maslinovog ulja
250 ml pilećeg temeljca
600 g krumpira krupnije narezanog
100 g komorača
225 g sitnije mrkve
100 g poriluka
200 g tikvica
250 g žutih mahuna
150 grama šparoga
sol i papar
Priprema:
Unaprijed zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Usitnite začine, dodajte maslinovo ulje i smjesu utrljajte u janjetinu. Pecite sat i pol, povremeno premazujući začinjenim uljem dok janjetina nije gotova. Uzmite masnoću od pečenja i kuhajte ju s pilećim temeljcem kako bi dobili ukusan bujon.
U velikom loncu vrele slane vode kuhajte krumpire 5 minuta, a zatim dodajte komorač i mrkvu, nakon toga kuhajte još 5 minuta. Zatim dodajte ostatak povrća i nastavite kuhati dok sve nije kuhano.
Povrće servirajte u plitku posudu, na njega stavite narezanu janjetinu i sve prelijte manjom količinom ranije skuhanog bujona.
Šunka u kruhu
Šunka u kruhu je tradicionalno hrvatsko jelo koje se jednostavno mora naći na svakom uskrsnom stolu.
Sastojci:
1 kg dimljene šunke bez kostiju
20 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
600 g glatkog brašna
2 žličice soli
400 ml toplog mlijeka
150 ml ulja
Priprema:
Šunku kuhajte u većem loncu jer mora cijela biti prekrivena vodom. Kad se skuha, ostavite da se ohladi, najbolje preko noći.
Tijesto umijesite tako da u toplo mlijeko umiješate šećer i kvasac, pa nakon desetak minuta polako dodajte brašno i ulje. Potrebno ga mijesiti dok ne bude glatko na dodir, a nakon toga ga ostavite da se digne.
Nakon što se diglo, tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu dva centimetra, zamotajte šunku u njega i pokrijte ga krpom da odstoji 30 do 40 minuta. Unaprijed zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko sat vremena dok ne korica ne poprimi zlatnu boju.
Čokoladna uskrsna jaja
Ovo je jednostavna i ukusna slastica koja će zadovoljiti i najveće sladokusce.
Sastojci:
pola šalice maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
220 g kremastog sira
2 šalice šećera u prahu
1 šalica maslaca od kikirikija
1 šalica kakaa
1 šalica kokosovog brašna
2 šalice čokolade
Priprema:
U većoj zdjeli pomiješajte maslac, vaniliju i kremasti sir, polako dodajite šećer u prahu dok ne dobijete tijesto koje možete oblikovati. Smjesu podijelite u 4 dijela. Jedan ostavite prazan, u drugi dodajte maslac od kikirikija, u treći kokos, a u posljednji kakao. Od svakog dijela smjese oblikujte jaja i stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.
Čokoladu otopite na pari, miješajući dok ne donijete glatku smjesu. Možete dodati i malo ulja kako biste dobili željenu konzistenciju. Umočite jaja u čokoladu i vratite u hladnjak na barem pola sata kako bi se preljev stisnuo. Dodajte zanimljive ukrase i ovaj jednostavan desert je spreman za jelo.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati