Ovoj lijepoj Hrvatici bila je ponuđena uloga Bond djevojke s Rogerom Mooreom

Ovoj lijepoj Hrvatici bila je ponuđena uloga Bond djevojke s Rogerom Mooreom
Foto: Yugopapir

MLADA jugoslavenska glumica Nevenka Dundek sedamdesetih se godina probila na svjetsku scenu, a o njenom talentu i ljepoti možda najviše govori činjenica da joj je ponuđena uloga u Jamesu Bondu kojeg je tada igrao legendarni Roger Moore. U suradnji s Yugopapirom donosimo intervju s Nevenkom iz 1973. godine. 

Ožujak 1973: O mladoj jugoslavenskoj glumici Nevenki Dundek možda malo ili ništa ne znate, ali da živite u SR Njemačkoj ili Velikoj Britaniji već biste, recimo, u londonskim novinama pročitali da je Nevenka "djevojka iz Titove Jugoslavije", da je u Njemačku došla s majkom još kao trinaestogodišnja djevojčica, da je najprije bila zapažena manekenka, da je potom zaigrala u filmu "Dugi put u raj" s proslavljenim Curdom Juergensom, da je snimila još pet filmova, a zatim se na poziv brata Marijana (koji joj je menedžer) otisnula u London. 

Njen dolazak u glavni grad Velike Britanije nije prošao nezapaženo, a dnevnik "The Sun" ga je popratio ovakvim pjesničkim i pomalo simboličnim riječima: 

"Nevenka je cvijet neven koji nikad ne vene, a dolazi iz predivne Jugoslavije, ali nemojte misliti da se boji hladne londonske jeseni."

"Nevenka, znamo da ste u Londonu šest mjeseci. Recite nam hoće li se obistiniti riječi engleskih novinara da ste cvijet neven koji neće uvenuti, da vaš glumački talent koji ste pokazali u Njemačkoj neće ostati nezapažen od londonskih režisera?", upitali smo je kad smo se sreli u društvu brata Marijana u londonskom hotelu "Hilton".

"Dobila sam mnoge male ponude da igram epizodne uloge, da me najprije 'iskušaju', ali sam sve to odbila jer bih u Njemačkoj u travnju imala snimiti film kod producentske tvrtke 'Rotte international'. Tu bih igrala veću ulogu. Sad ću otići u Njemačku da vidim hoćemo li taj film snimati ili će se odgoditi. 

Jer ovdje u Londonu dobila sam dosta primamljivu ponudu da igram s Rogerom Mooreom u filmovima o agentu Jamesu Bondu. To ne bi valjalo propustiti, zar ne? 

S Rogerom Mooreom sam se već upoznala, ali me razočarala njegova fizička pojava; posve je drukčiji nego u filmovima. U filmovima je bio seksi, a on je u stvarnosti visok i neobično mršav, nimalo privlačan kao muškarac. Doista me razočarao izgledom."

U razgovor se umiješao i njezin brat (koji joj je ujedno i menedžer) Marijan: 

"Jedan menedžer u Londonu je poludio za Nevenkom, gotovo silom je htio da prihvati ulogu u jednom londonskom kazalištu, ali ona je to odbila."

A zašto? To nam je objasnila Nevenka: 

"Ovdje u teatar idu one glumice koje ne mogu uspjeti na filmu, a ja mislim da na filmu još imam što pokazati. Tek mi je dvadeset i jedna godina. Uvijek se držim onoga što je rekla velika glumica Bette Davis da prava filmska glumica nikada ne glumi u teatru."

Tko su vaši prijatelji ovdje u Londonu, kako provodite slobodno vrijeme, želite li nazad u Jugoslaviju?

"Prijatelji? To je moja Lila, Arapkinja koja je trenutačno otišla svojima u Bejrut. Auto nemam jer ne želim razbacivati novac. U društvu u kojem se krećem već je sramota imati i 'jaguar'. Morate imati najmanje 'rolls-roycea', a to je opet preskupo. 

Inače, živim jako dobro, imam novaca i sve što mi treba. Ne izlazim često. Partiji me ne zanimaju. Ne želim na taj način nikoga upoznati. Ponekad odem u klubove u koje dolaze ljudi s kojima je vrijedno sklopiti poznanstvo. No nemam ni momka jer naprosto za njega nemam vremena. 

Nekad sam čitala o sličnim jadima glumica i mislila sam do su to 'blefovi', ali sad vidim da nisu. Doista, nekad poželim da nekome mogu telefonirati pa da izađem u šetnju. Već pomišljam o povratku u Jugoslaviju. Moram se jednog dana vratiti, u svoju dragu Opatiju. 

Lijepo je biti u Londonu, u Americi, ali to nisu mjesta za život. Žao mi je što mama živi u Münchenu, a tata u Rijeci. Znam da majka nije sretna kao što bi bila u Opatiji. Mnogo, mnogo toga sam u tuđem svijetu u devet godina vidjela i spoznala. I mnogo toga bih htjela promijeniti."

Slika o nadarenoj jugoslavenskoj glumici Nevenki Dundek, koja je tek počela ubirati lovorike slave u filmovima zapadnoeuropske kinematografije, bit će možda cjelovitija kad na kraju navedemo još i ovo. 

Nevenka je dosad jedina jugoslavenska glumica koja će biti predstavljena u uglednoj knjizi odnosno maloj enciklopediji ''British film and television year book'' u kojoj se zapravo govori tko je tko bio u britanskom filmu i televiziji u prošloj godini. 

Osim toga, Nevenka će se u svibnju pojaviti u Cannesu na filmskom festivalu. Tamo će je engleski časopis ''Cinemative TV'', specijaliziran za poslovne ljude s filma i televizije, predstaviti kao lice 1973. godine što je, da navedemo usput, bila Raquel Welch 1968. godine...

Razgovarao: Igor Renić (Plavi vjesnik, 1973.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara