Parental advisory: TV serije koje ne biraju koga će uvrijediti

Tekst: P.R.
Foto: YouTube

SERIJE koje ne štede nikoga, bez pardona prozivaju političare i holivudske face, ismijavaju kršćanstvo i islam, otvoreno govore o tabuima poput homoseksualizma, pedofilije, incesta, pobačaja, rugaju se na račun etničkih manjina ili su jednostavno brutalno iskrene. Zabavljaju nas i pomažu da se ipak nasmijemo na ironiju koja nas okružuje, a oni koji se protiv tih serija i emisija bore svim silama najbolji su dokaz kako je sve prikazano i izrečeno istinito.

Jackass


Iako se na MTV-u Jackass emitirao samo tri sezone, serija je stekla kultni status, posebno među američkim tinejdžerima koji nemaju pametnijeg posla. U kratkom vremenu je, osim fanatičnih zaluđenika, serija stekla i brojne protivnike, među njima i eminentne političare, koji su digli glas protiv opasnih egzibicija. Johnny Knoxville, Steve-O, Bam Margera i ostala ekipa se u svakoj epizodi dosjetila nove opasne gluposti koju bi mogli isprobati. Najgore od svega, unatoč zabrani i upozorenju kako scene viđene u seriji nikako ne bi trebali isprobavati kod kuće, tinejdžeri su se iz dana u dan ozljeđivali na najbizarnije moguće načine u pokušajima da se voze na saonicama privezani za jureći auto, baš kao njihovi idoli.

Soap

Soap je sitcom iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća koji je zapravo bio parodija na sapunice. Osim što je četiri godine nasmijavala gledatelje, serija je bila i jedna od prvih u kojima se javno govorilo o raznim tabuima poput homoseksualizma, međurasnim brakovima i nevjeri. Glavni protagonist Billy Crystal glumio je homoseksualca koji se na kraju ipak spetlja sa ženom, a serija je upravo zbog tog lika bila jedna od prvih koja se prikazivala u prime-timeu, a kao glavnog glumca imala gay muškarca. Protiv Soapa su se bunili svi redom, posebno kršćanske udruge koje su uspjele prikazivanje serije maknuti iz udarnog termina.


Bračne vode

Jedan i jedini, neponovljivi Al Bundy, s jednom rukom na daljinskom, a drugom u hlačama, kraljevao je malim ekranima punih deset godina. Disfunkcionalna "anti Cosby" obitelj je neke oduševila svojom prizemnošću i humorom, dok su neki pak tvrdili da je seksistička, aludirajući na Alovu antifeminističku skupinu "NO MA'AM" te mržnju prema debelim ženama.

Da Ali G Show

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Britanski komičar Sacha Baron Cohen proslavio se likom Ali G-ja, sitnog kriminalca iz londonskog predgrađa Stainesa. U televizijskoj emisiji Da Ali G Show, Ali G je ugostio i intervjuirao mnoge poznate osobe. Svojim uličnim rječnikom te postavljanjem često naizgled trivijalnih pa i glupih pitanja svoje je goste u pravilu znao dovesti, na opće oduševljenje gledatelja, do neočekivanih reakcija, smijeha pa i ljutnje jer često uopće nisu razumjeli ironiju situacije. Nastupi Ali G-ja su redovito izazivali burne reakcije, kako zbog brojnih aluzija na seks, droge, kriminal tako i zbog pitanja o britanskom društvu i kulturi, a redovito su osuđivani od strane crkvenih i konzervativnih krugova.
Ista priča drugog imena nastavila se s likovima Brune i Borata kojeg su prozivali zbog antisemitizma, vjerojatno zato što je u jednom baru u Arizoni tjerao goste da pjevaju pjesmicu o bacanju Židova u bunar.


Family Guy

Crtana serija je tek nedavno podigla javnost na noge nakon što je u jednoj epizodi ismijavala guvernerku Aljaske Sarah Palin i njezinog sina koji boluje od Downovog sindroma. Serija i inače hoda po tankom rubu te konstantno ismijava stvari s kojima se ne treba uvijek zezati poput side, katoličanstva i Židova. Jendo je televizijsko vijeće proglasilo seriju najgorom ikad emitiranom u udarnom terminu jer omalovažava obitelj te promiče crni humor, prostote i nasilje.

The Jerry Springer Show

Svojedobno je ovaj show bio gledaniji od vijesti, Oprah Showa i svih meksičkih sapunica zajedno. Samo je jedan voditelj u svoj studio mogao pozvati patuljke, preljubnice, kurve, oženjenu braću i udane sestre, zoofile i sve ostale blagodati američkog društva. Na kraju bi se svi zajedno lijepo potukli uz brdo psovki, golotinje i likovanje oca treš televizije, Jerryja Springera. Na žalost, nadležni su zaključili kako je sve to ipak malo previše, čak i za Ameriku.


Chappelle's Show

Američki komičar debitirao je 2003.godine, a njegovi su skečevi o rasnim stereotipovima, politici i pop kulturi postali nezaobilazni dio večernjeg televizijskog programa. Neponovljivi je hit slijepi muškarac rasist, koji za sebe misli da je bijel i mrzi crnce.

South Park

U deset se godina prikazivanja ova serija nebrojeno puta bezuspješno pokušala kopirati. Crtano društvo ne štedi nikoga, crkvu, politiku, obitelj, celebrityje, etničke manjine, društvo u cjelini. Samo u South Parku svi mogu sve, mladi se Židov može preobraziti u visokog crnog košarkaša, a Kenny ima više života od šest mačaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara