Pasha je najljepši arapski konj u Hrvata

Foto: Dražen Prša

KRAJEM prosinca 2010. godine u Višnjici je održana nominacija za WAHO Trophy nagradu 2010. godine za što su se natjecalo devet prijavljenih grla arapskog punokrvnjaka hrvatskog uzgoja. Najljepšim arapskim punokrvnjakom iz hrvatskog uzgoja proglašen je dvije godine star, vrani pastuh Pasha vlasnika Ergele "Jurković" Damira Jurkovića (41) iz Otočca. Pasha je potomak pastuha talijanskog uzgoja Kublaij El Gaug, koji je sin dobro poznatog vranog pastuha Madallan-Madheen čiji je rodovnik sastavljen uglavnom od egipatskih linija s dodatkom njemačkog i starog poljskog uzgoja, te je do danas jedan od najutjecajnijih pastuha u Njemačkoj, te majke Dolly, vrane kobile mađarskog uzgoja, koja je uglavnom ruskog rodoslovlja s malim utjecajem dobro poznate egipatske i Weil-Marbach krvi.

Uzgojem arapskih konja obitelj Jurković počela se baviti 2004. godine isključivo zbog specifičnosti koje ti konji posjeduju, temperament, ljepotu, gracioznost, narav, brzinu te fizičke karakteristike. Da bi se postigli određeni rezultati Damir Jurković obilazio je Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Njemačku gdje je upijao informacije i prikupljao saznanja kako s ljubavlju, najbolje i na najkvalitetniji način uzgojiti arapskog konja. Iako su najvredniji i najpoznatiji primjerci ovih rasnih pasmina pretežno u ergelama Kuvajta, Katara i SAD-a, prestižna nagrada otočkom Pashi i njegovom vlasniku svojevrsna je zahvala za sav uloženi trud i brojna odricanja.

Sin naslijedio očevu ljubav prema konjima

"Puno prijatelja iz Slovenije i SAD-a podržavalo me u mojim nastojanjima za uzgoj ovih konja. Prvo smo grlo, kobilu Rezu, ja i supruga Tamara nabavili zbog djece, devetogodišnjeg Marina i petogodišnje Majde. Sin Marin pokazuje iznimnu ljubav prema konjima i upravo je to bio i povod da su i djeca iz dječjeg vrtića počela obilaziti naše konje čime je stvorena svojevrsna ljubav prema ovom vidu itekako zahtjevnog posla. Kupili smo i Dolly, 2005. godine, a ona je plijenila ljepotom svoje crne boje koja je u Sloveniji parena s pastuhom Kublaj El Gauhom, od čega je naš Pasha dobio najljepše karakteristike oba roditelja", kazao je Damir Jurković.

Obitelj Jurković nastavlja sa daljnjim uzgojem punokrvnih arapskih konja koji će bazirati na čistoj egipatskoj liniji, jer su, kako kažu, ti konji po gracioznosti i ljepoti najelegantniji i najljepši. U Hrvatskoj uzgoj ovakvih konja tek je u povojima, tako da ih ima tek oko 80-ak primjeraka, dok, primjera radi, u Sloveniji ima preko 300 grla. "vjerujemo da ćemo dosadašnjim, ali i daljnjim upornim radom uspjeti u postizanju dobrih rezultata i na međunarodnim natjecanjima", dodaje supruga Tamara Jurković, kojoj su povjereni poslovi logistike, marketinga, komunikacija i sličnog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara