Pet savjeta za savršeno skijanje: Ne dopustite da vam čarape postanu noćna mora

Pet savjeta za savršeno skijanje: Ne dopustite da vam čarape postanu noćna mora
Foto: Press

AKO SE svake zime nakratko preselite na skijalište, vjerojatno ste dobro upoznati sa svim trikovima protiv smrzavanja, s time koju opremu koristiti i kako se pripremiti za spust. No, svi smo jednom bili početnici i padali na greškama poput loših čarapa ili nedostatka zaštite od sunca. Kako ne biste ponavljali tuđe pogreške, donosimo vam pet savjeta uz koje ćete u potpunosti uživati u zasluženom odmoru.

1. Skijanje i boardanje ne zovu se slučajno ekstremnim sportovima. Naravno, to vas ne bi trebalo obeshrabriti da se okušate u njima, ali valja imati na umu da sitne nezgode, pa i ozljede nisu nimalo neobične, posebno ako govorimo o skijašima početnicima. Nije stoga loše razmisliti o putnom zdravstvenom osiguranju. Liječenje u inozemstvu može biti iznimno skupo, a Europska kartica zdravstvenog osiguranja ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu i prijevoza natrag u domovinu. Zato i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje preporučuje da uz Europsku karticu imate i putno osiguranje.

2. Baš kao što prije skijanja treba paziti na vlastitu sigurnost i zdravlje, sličnu brigu treba posvetiti i automobilu. Na zimovanju nikako ne biste trebali zaglaviti na nekoj snijegom zametenoj alpskoj cesti, niti bi zimski odmor trebao uključivati gnjavažu oko sitnih popravaka. Vjerojatno vam ne treba posebno naglasiti da naprosto morate imati zimske gume, a vrlo je vjerojatno da će vam trebati i lanci. Prije polaska na put svakako provjerite jeste li ponijeli sredstva za odleđivanje stakla i brava; vruća voda neće vam pomoći. Također, dobro je premazati karoseriju automobila voskom zbog štete koju joj može nanijeti sol. U prtljažnik obvezno ubacite lopatu, metlicu i strugalicu za led.

3. Zima je, hladno je i svi rado hvatamo rijetke zrake sunca. Na planini ih često ima napretek, a iako ne griju kao ljeti, mogu biti podjednako opasne. Zato obavezno sa sobom ponesite kremu za sunčanje i ne odvajajte se od nje. Namažite se nekoliko puta na dan, a u džepu uvijek imajte i balzam za usne sa zaštitom od UVA I UVB zračenja. Također, ne biste trebali podleći iskušenju da na stazu krenete bez zaštitnih skijaških naočala.

4. Bez skija i pancerica nema skijanja, no mnogi skijaši novajlije neće obratiti dovoljno pozornosti na skijaške čarape. To nije nerazumljivo s obzirom na to da ljudi koji prvi put idu na skijanje jednostavno ne znaju kako je to skinuti pancerice nakon dana na stazi i satima bezuspješno pokušavati ugrijati smrznute tabane pune žuljeva. Skijaške čarape i rukavice postoje s razlogom. U njima vam neće biti hladno, a i podebljane su na dijelovima gdje se žuljevi najlakše dobivaju. Još jedan "hint" je da je bolje nositi vunu nego pamuk jer vam u vuni neće biti hladno čak ni ako se uznojite.

5. Na malim ekranima skijanje izgleda kao nevjerojatno laka, graciozna aktivnost, za koju vam treba samo malo ritma da uspijete oponašati one pokrete Janice i Ivice dok se spuštaju niz Sljeme i s lakoćom osvajaju prvo mjesto. No, nemojmo se zavaravati. Skijanje je ozbiljna fizička aktivnost, za koju se itekako treba pripremiti. Nije dovoljno trčati po kvartu nekoliko dana prije odlaska na skijanje. To vas ne čini fizički spremnim za cjelodnevno spuštanje niz padine. Upale mišića i propali odmor najblaža su kazna. Puno je gore ako se ozlijedite iz banalnog razloga - jer ste kao potpuni amater nimalo spremni stali na skije.

Bez obzira na to jeste li amater ili iskusni skijaš, nezgoda se može dogoditi svakome. Vjerojatno ste već shvatili i da se na zimski odmor ne isplati ići bez ugovorenog putnog zdravstvenog osiguranja. Croatia osiguranje omogućilo je jednostavno ugovaranje SKI putnog zdravstvenog osiguranja online uz 20 posto popusta, obiteljske i individualne police, ugovaranje osiguranja na tri ili osam dana te čak i nadoknadu troškova neiskorištenog ski-passa. Svi znaju da liječenje u inozemstvu može biti iznimno skupo, a treba znati i da Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije alternativa putnom zdravstvenom osiguranju. Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu i prijevoz natrag u domovinu. Stoga je najbolje imati oboje.

Croatia SKI putno zdravstveno osiguranje za cijelu obitelj košta 66 kuna za tri dana ili 110 kuna za osam dana, a ako policu ugovorite online, ostvarujete 20 posto popusta. Individualno ugovoreno osiguranje za tri dana iznosi 44 kune, a za osam dana 87 kuna. S tom ste policom potpuno osigurani od svih mogućih nezgoda tijekom skijaškog odmora. U slučaju bolničkog liječenja duljeg od tri dana, Croatia će vam čak nadoknaditi i troškove neiskorištenog ski-passa do najviše 20 eura po danu. SKI putno osiguranje pokriva kompletnu potrebnu zdravstvenu njegu i nadoknadu troškova liječenja za hitne slučajeve u cijeloj Europi. To uključuje medicinsku njegu, posjete i konzultacije liječnika te prijevoz vozilom hitne pomoći ili helikopterom do najbliže bolnice. U slučaju da se iz zdravstvenih razloga sami ne možete vratiti kući, Croatia SKI putno zdravstveno osiguranje pobrinut će se da sigurno stignete doma.

Ugovorite svoje Croatia SKI putno zdravstveno osiguranje online u samo tri minute i bezbrižno uživajte u zasluženom zimskom odmoru.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?