Pijanist koji je pratio Josipu Lisac: Milanović je imao samo jedan zahtjev...

Pijanist koji je pratio Josipu Lisac: Milanović je imao samo jedan zahtjev...
Foto: Instagram

PIJANIST Zvjezdan Ružić u RTL Direktu progovorio je o brojnim komentarima na račun izvedbe himne na inauguraciji Zorana Milanovića.

"Josipa i ja imali smo istu viziju, ja zamišljam svoju zemlju romantično, toplo, punu ljubavi... Naše su se vizije poklopile. Htjeli smo poslati poruku ljubavi, dobrote, mira, a to je ono što ovaj narod treba", rekao je glazbenik koji je bio zadužen za instrumentalni dio izvedbe. Kaže i da je za njega izvedba zvučala predivno. "Mi smo doista bili ono što jesmo", kaže.

Otkrio je i da mu je trebao samo jedan dan da napravi orkestraciju te da je Josipa bila ta koja je njega pozvala da surađuju.

"Pozvao sam je da dođe kod mene na probu. Ona je stigla i bila je slatka kada je pitala hoće li moći reći neki komentar ako joj se nešto ne svidi. Rekao sam joj - naravno. Kad sam joj odsvirao, rekla je: 'Ovo je fenomenalno.' Kad je ona dodala svoj magični glas na to, dogodila se čarolija", rekao je Ružić i priznao da su isprobali nekoliko verzija himne. 

Rekao je i da se čuo s Josipom nakon svega te otkrio jesu li razgovarali o negativnim komentarima. "Najviše smo se bazirali u našim telefonskim razgovorima na dijeljenju pozitivnih reakcija. Ja sam toliko miran sam sa sobom, kao i ona, jer smo radili s toliko i ljubavi i srca prema skladbi. Samo se fokusirali na dobro. Kad radite proračunato, onda vas svatko može poljuljati. Dobili smo jako puno pohvala i jako smo sretni", rekao je Ružić na pitanje kako je Josipa reagirala na brojne kritike izvedbe.

Priznao je i da im je nakon izvedbe čestitao i Zoran Milanović te da im je rekao da je njihov nastup bio baš onakav kakav je i htio. "Jedini njegov zahtjev bio je da to bude posebno i drugačije", otkrio je. "To smo mi i mi smo napravili najbolje što smo mogli. A najbitnije je da je predsjednik to htio i on je presretan", smatra.

Inače, himna u izvedbi Josipe Lisac bila je jedna od glavnih tema nakon inauguracije novog predsjednika Zorana Milanovića, a neki su otišli tako daleko da su Josipu odlučili tužiti. 

Izvjesni Boško Županović podnio je kaznenu prijavu protiv pjevačke dive u kojoj je naveo da je himnu Republike Hrvatske izvela na "izrugljivi i omalovažavajući način" te da je tako počinila kazneno djelo povrede ugleda RH jer je, navodi u prijavi, "koristila izrugljive artikulacije i tonalitete". 

Zbog svega toga, putem društvenih mreža Josipa Lisac je objavila zajedničko priopćenje Croatia Recordsa i Hrvatske glazbene unije u vezi kritika Josipine izvedbe i ove tužbe. U priopćenju je navedeno da pjevačica neće komentirati reakcije na izvedbu.

"Nažalost, ovdje se radi o potpunom nepoštivanju umjetničke slobode i kreacije glazbenice čiji stil obožavaju sve generacije i vide ju kao jednu od najvećih legendi domaće glazbene scene.

Svakom dobronamjernom čovjeku je jasno da se ne radi o nikakvom vrijeđanju himne, stil i način interpretacije gđe Josipe Lisac je opće poznat i ova je situacija još jedan dokaz da živimo u društvu u kojem su ozbiljno poljuljane osnovne ljudske i kulturne vrijednosti, kao i način komunikacije", stoji u priopćenju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara