Pirati s Kariba, Mickey Mouse i Toy Story u istoj igri? To je Kingdom Hearts III

Pirati s Kariba, Mickey Mouse i Toy Story u istoj igri? To je Kingdom Hearts III
Foto: Square Enix

NAKON gotovo deset godina razvoja krajem prošlog mjeseca izašao je dugoočekivani treći nastavak franšize Kingdom Hearts koji smo napokon stigli odigrati zahvaljujući Sancta Domenici.

S obzirom na to koliko dugo je trojku razvijao Square Enix u suradnji s Disneyjem i Pixarom, izlazak novog KH-a dočekan je s oduševljenjem. Jer nigdje drugdje nećete na jednom mjestu naći Soru, zaštitno lice serijala, u društvu najpopularnijih Disneyjevih likova. Bilo ih je i u prva dva nastavka, ali u trećem, jasno, sve skupa izgleda spektakularno.

Kingdom Hearts III je, kao i dosad, pomalo arkadna akcija s bazičnim elementima RPG-a, ali koja vas, iako to ni sami ne znamo objasniti, može držati za kontrolerom satima. Igra prati Sorine avanture kroz svijet prožet Final Fantasyjem i svim mogućim Disneyjevim svjetovima u borbi protiv - zla. To je kratki rezime priče u čiju dubinu se nema smisla upuštati jer je a) komplicirana i b) pomalo dosadna.

Sora igru započinje u društvu legendarnih Šilje i Paje Patka (OK, Goofyja i Donald Ducka) koji putem skupljaju još ekipe i koji čine sve da pronađu sedam čuvara svjetla i spriječe novi rat ključevima, koliko god to suludo zvučalo. Što se same priče i storytellinga tiče, to je sve što ćemo o njoj reći jer je pomalo naporna, teška za praćenje i, sve u svemu, dosadna.

Igra pokušava stvoriti dojam da vi nešto važno radite i vodite važne borbe, što samo skreće pozornost s onoga što je najjači njezin adut, a to je gameplay. Kingdom Hearts lišen je svake taktike, komplicirane borbe i kombinacija svih tipki na kontroleru od kojih prosječnog gamera zaboli glava. Borbe su jednostavne, vizualno iznimno atraktivne i vrlo zabavne iako će zahtjevniji igrači odmah primijetiti da su prelagane i krajnje arkadne.

To, u biti, nije uopće loše. Sora, Goofy i Donald Duck napreduju kroz borbe, postaju sve ozbiljniji fajteri i, kako igra odmiče, sve spektakularnije brišu pod s protivnicima. Sve to događa se u svim mogućim Disneyjevim svjetovima koje posjećujete tijekom 40-ak sati gameplaya i u koje se možete vratiti odraditi neke dodatne priče i zadatke. Tako ćete se naći u Toy Storyju, Piratima s Kariba u društvu Jacka Sparrowa i svih ostalih Disneyjevih scenarija koje možete zamisliti.

Bit će tu i Winnie Pooh, Petar Pan, a u pomoć ćete moći pozvati čak i Simbu iz Kralja lavova. Ako ste, kao autor ovog teksta, prvi put susreli Kingdom Hearts, trebat će vam neko vrijeme da se naviknete na činjenicu da uokolo mlatite ogromnim ključem. Ali kad se na to naviknete, napucavanje protivnika bit će vrlo zabavno. Korištenje magija i ostalih pomaganja je jednostavno, a posljedice koje iste ostavljaju na protivnike garantiraju spektakl na ekranu, koliko god će vas iritirati nepodnošljivo iritantan glas Donalda Ducka.

Posebno nam se svidio dio u kojem ste ubačeni u svijet Pirata s Kariba gdje ćete dobiti vlastiti brod, borbe će biti fantastične, a slika će vam najednom postati sivija i tmurnija, baš kao što je bila i Johnnyju Deppu. Da ova igra ima bolje razrađenu, logičniju i zanimljiviju priču, svrstali bismo je u najzabavnije naslove godine. No dijalozi su trivijalni, likovi također, a priča je toliko prozirna i dosadna da se uhvatite kako stalno preskačete te sekvence u igri jer su jednostavno predosadne.

Ako imate i nekog mlađeg ukućana, Kingdom Hearts III je vrlo dobro uložen novac. Ako nemate, pričekajte neki Black Friday ili slično sniženje...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara