Plan Billa Gatesa za iskorjenjivanje malarije zvuči kao iz najvećeg treš filma, a mogao bi uspjeti

Plan Billa Gatesa za iskorjenjivanje malarije zvuči kao iz najvećeg treš filma, a mogao bi uspjeti
Screenshot: YouTube

BILL GATES ulaže četiri milijuna dolara u projekt stvaranja genetski modificiranih komaraca, koji će se međusobno uništavati kroz seks, piše New York Post.

Radi se o poprilično hrabrom i neobičnom pokušaju da se stane na kraj malariji, smrtonosnoj bolesti koja se obično prenosi ugrizom zaraženih komaraca.

Gates će koristiti sredstva iz vlastite dobrotvorne organizacije Bill and Melinda Gates Foundation, za iskorjenjivanje malarije - "unutar jedne generacije".

Plan je stvaranje genetski modificiranih muških komaraca koji se pare sa ženkama u divljini. Samo ženke komaraca grizu pa bi Gatesova armija genetski modificiranih muških komaraca bila sigurna za ljude.

Ono što je bitno je da ti muški komarci imaju gen koji se tijekom parenja prenosi na ženke. Zahvaljujući tom genu, potomci oplođene ženke umiru prije odraslosti.

Za provedbu ideje zaslužna je britanska tvrtke Oxitec, koja je proizvod nazvala Friendly Mosquitos. Oxitec je već napravio slično u borbi sa zika virusom. U nekim područjima, populacija komaraca zaražena virusom zika smanjila se za čak 90 posto.

No za komarce koji su zaraženi malarijom potrebna je nova genetički modificirana vrsta koja će se pariti sa ženkama.

"Killer sex mosquitoes", kako ih je nazvao The Sun, trebali bi biti spremni za isprobavanje do 2020. godine.

Međutim, nisu svi sretni zbog genetski modificiranih komaraca koji se upotrebljavaju za preuranjeno ubijanje potomstva. Rad Oxiteca žestoko je kritizirala udruga Friends of the Earth, posvećena očuvanju okoliša.

Bill Gates dugogodišnji je pobornik Oxitecova rada. Još 2010. godine dao im je 4,9 milijuna dolara za borbu s malarijom, bolešću koja ubije oko 440 tisuća ljudi svake godine.

 

A post shared by Bill Gates (@thisisbillgates) on

Komplikacije koje ugrožavaju ljudski život su oticanje krvnih žila u mozgu, nakupljanje tekućine u plućima te zatajenje organa (bubrega, jetre ili slezene; anemija).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara