PLAYlista - nekonvencionalni omnibus od devet drama za ljubitelje Novog vala

Foto: Nu:Write Theatre Festival

SINOĆ se u MM centru zagrebačkog SC-a održala praizvedba kazališnog projekta PLAYlista Nu:Write Theatre Festivala, festivala nove drame, koji je svoje prvo uspješno izdanje imao u studenome prošle godine.

Sljedeće izvedbe možete pogledati 9. i 11. ožujka u 20 sati te 12. ožujka u 18 sati, također u MM centru. Svi zainteresirani kartu mogu kupiti na blagajni &TD-a po cijeni od 30 kuna.

PLAYlista je njihov novi projekt nastao u u suorganizaciji s Kulturom promjene, a radi se o omnibusu od devet kratkih drama na temu glazbe Novog vala. Tim su omnibusom hitovi Haustora, Azre, Zabranjenog pušenja, Idola i EKV-a prvi put dobiti i svoje kazališno utjelovljenje.

Novi i etablirani dramski pisci zajedno u projektu

U tom nekonvencionalnom kazališnom projektu su uz "nove" dramske pisce Lanu Brčić i Beatrice Kurbel sudjelovali i ponajbolji ovdašnji pisci Marinko Koščec, Ivor Martinić, Ivana Gudelj, Diana Meheik i Jordan Cvetanović te redateljice Irena Čurik, Morana Foretić, Iva Srnec, Frana Marija Vranković, Renata Carola Gatica, Ivana Čoh, kao i glumci Csilla Barath Bastaić, Miran Kurspahić, Marija Tadić, Ivana Krizmanić, Vladimir Tintor i drugi.

Osim dramskih tekstova, jedan od dijelova predstave čini neverbalni, plesni komad britanske koreografkinje Laure Kriefman koja je na prošlogodišnjem Nu:Write Festivalu sudjelovala kao umjetnička producentica uzbudljivog londonskog West End kazališta Tristan Bates.

Devet pjesama - devet kratkih drama u trajanju ne dužem od same pjesme

PLAYlista je nastala kao spoj tekstova mladih neafirmiranih pisaca pristiglih putem natječaja, kao i onih naručenih od već uspješnih pisaca. Svima je zadatak bio isti - izabrati svoju omiljenu pjesmu iz perioda jugoslavenskog Novog vala i napisati kratku dramu inspiriranu njome, ali u trajanju ne dužem od same pjesme. Uprizorenja njihovih drama nastala su intenzivnim radom u svega pet dana.

"U području glazbe i umjetnosti to je vrijeme u kolektivnom pamćenju ostalo upamćeno kao 'zlatno doba' baš zato jer od onda nismo imali bendove poput Azre i EKV-a koji su govorili istinu, bez straha, niti stvaratelje koji su, unatoč tome što su živjeli pod režimom, svoju kreativnost ispoljavali gdje god su stigli i stalno u tome probijali granice, kako vlastite, tako i svoje sredine. Taj period i danas objedinjuje mlade na Balkanu kroz zajedničko naslijeđe. Tko zna, možda je scena spremna za novi Novi val', kazao je glumac Marko Cindrić, umjetnički direktor Nu:Write Festivala i idejni začetnik predstave PLAYlista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara