Poljski Woodstock okupio 300.000 mladih

VIŠE od 300.000 mladih željnih glazbe i nesputane slobode poput hipija iz 60-ih godina okupilo se proteklog vikenda u Zaryju, na jugozapadu Poljske, na glazbenom festivalu "Woodstock Stop".

Okupljeni deveti put zaredom pod sloganom "Ljubav, Prijateljstvo, Glazba, Ne nasilju, Ne drogi!", mladi su na stotinjak hektara bivše zračne luke uživali u danonoćnom razuzdanom tulumu.

Tridesetak hard rock skupina, reggae, trash metal, blues, hardcore i folk sastava nastupilo je besplatno na golemoj, šarenoj pozornici od 400 metara četvornih uz jako ozvučenje.

Za razliku od najpoznatijih glazbenih festivala u Europi, "Woodstock Stop" nikada nije privlačio velike zvijezde show businessa.

Ove godine zvijezde u Zaryju bili su Britanci iz alternativne skupine Killing Joke i međunarodna zvijezda death metala, poljska skupina Vader.

Kao i obično, fanovi ludih frizura odlučili su na dva dana i dvije noći na nezaboravan način iskočiti iz rutine svakodnevnice.

"Ovdje smo jer je atmosfera hyper cool, čovjek se može odmoriti, osvježiti svakodnevni život", rekao je Hubert, student iz Varšave, grleći djevojku Asiu, "hipijevku po prirodi" s kosom punom cvijeća.

Kako bi rashladili glave uzavrele od žestoke glazbe i još žešćeg sunca, vatrogasci su gomilu polijevali šmrkovima vode, što je teren ubrzo pretvorilo u blatnu kupku, no to nikome nije smetalo.

Posjetitelji festivala mogli su razgledati i različite izložbe, obližnje selo Hare Krišne, promidžbene štandove različitih nevladinih organizacija. Prikazivali su se i filmovi na otvorenom, a pivo je teklo u potocima.

"U ovoj se gomili osjećam potpuno sigurno. Najgore što mi se može desiti jest da se zaprljam blatom", rekao je Wojtek, mladi fotograf koji je na festival došao poslom.

Doista, nakon nesretnog početka, kada su mladi porazbijali nekoliko vlakova, policija je zabilježila samo nekoliko manjih krađa.

"Sretan sam što u ovoj jadnoj zemlji, prepunoj korupcije i skandala svake vrste, postoji mjesto na kojem možemo dokazati da je moguće živjeti drugačije, u prijateljstvu i bez nasilja", poručio je okupljenim Jurek Owsiak, inicijator festivala.

Festival, na koji je ulazak besplatan, Owsiak organizira kako bi zahvalio svima onima koji svake godine sudjeluju u prikupljanju sredstava kojima njegova humanitarna zaklada nabavlja opremu za dječje bolnice u Poljskoj. Prošle godine, prikupio je više od 2,3 milijuna eura.

"Ljudi dolaze ovamo kako bi proveli jeftine praznike. Ovamo dolaze mladi iz malih gradova koji si ne mogu priuštiti skuplji izlazak", rekao je seksolog Zbigniew Izdebski za dnevni list Gazeta Wyborcza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara