Ponovo se otvara španjolska pećina Altamira

Tekst: A.A.
Foto: Wikipedia

DVA I POL milijuna zainteresiranih posjetitelja od sada će ponovo moći obilaziti španjolsku pećinu Altamiru koja će krajem godine opet biti otvorena za javnost. Nakon osam godina, pećina u kojoj su sačuvani neki od najvažnijih prethistorijskih ostataka likovne umjetnosti primit će svoje prve posjetitelje. U periodu dok je pećina bila zatvorena, mnogobrojni su turisti obilazili njenu vjernu repliku u blizi no sada će ponovo moći uživati u promatranju likovnih sadržaja starih i do 14 i pol tisuća godina.

Altamira je 2002. godine zatvorena za javnost zbog oštećenja na slikama uzrokovanih prevelikom koncentracijom ugljičnog dioksida kojeg ljudi izdišu. Od kada je otkrivena, na kraju 19. stoljeća, pećina u blizina grada Santillana del Mara nekoliko je puta bila zatvarana zbog oštećenja. Oslikani zidovi pećine prikazuju životinje kao što su bizoni i jeleni, ljude i ljudske ruke, a vjeruje se kako su ti paleolitski prikazi bili korišteni u ritualima povezanima s lovom.

Od kraja godine posjetitelji će ponovo moći obilaziti Altamiru, ali u ograničenom broju kojeg će odrediti stručnjaci, rekao je španjolski ministar kulture Angeles Gonzalez-Sinde. Pećina Altamira nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Nakon što ju je svojevremeno posjetio Picasso, veliki je slikar rekao: "Poslije Altamire, sve je dekadencija".

     

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara