Popularne destinacije uvele zabrane: Evo što ne smijete u Splitu i Dubrovniku

Popularne destinacije uvele zabrane: Evo što ne smijete u Splitu i Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

SVE VIŠE ljudi ima običaj podijeliti svoje doživljaje tijekom putovanja s ostatkom svijeta putem društvenih mreža. Zahvaljujući Instagramu, Facebooku, Twitteru i YouTubeu, možemo se uvjeriti u to koliko su neki turisti nemarni prema svom okruženju i do koje mjere se mogu nedolično ponašati, osobito ako posjećuju tuđu zemlju.

Internet je preplavljen videosnimkama i fotografijama na kojima se polugoli parovi slikaju u okrilju svetišta, pojedinci uznemiruju životinje radi selfieja, a nedavno smo čuli i priču o jednom putniku u Kini, koji je ubacio novčiće u motor aviona da bi prizvao sreću tijekom leta.

Budući da postoji razlika između nasumičnih, ali bezopasnih dogodovština privatne prirode i neprimjerenog i nedopuštenog ponašanja koje kvari zabavu drugima, mnoge popularne destinacije širom svijeta uvode niz zabrana i uredbi u cilju zaustavljanja bahatog turizma u bilo kojem obliku.

Kodeks ponašanja

U talijanskom glavnom gradu je 2019. dopunjena odredba koja se tiče ponašanja na otvorenom, a osobito se odnosi na turiste. Među zabranjenim radnjama su skakanje ili kupanje u fontanama, šetanje nepokrivenog torza, pristup povijesnim spomenicima s hranom koja može napraviti nered, kao i vuča kovčega na kotačićima niz stubište koje pripada nekoj znamenitosti, dok je prethodne godine donesena zabrana konzumacije alkohola na ulici i sjedenje na poznatim Španjolskim stubama.

Nije Rim jedini s takvim propisima. U Splitu i Dubrovniku se od posjetitelja očekuje da su uvijek primjereno odjeveni i da se ne okupljaju na mjestima gdje je zabranjena konzumacija alkohola, piše escape.com.au. Korisnici mobitela u posjetu japanskom gradu Kyotu će dobiti obavijest da ne trče za gejšama i ne liježu na ulicu zbog slikanja.

U Nizozemskoj, službenici Amsterdama su 2019. donijeli odluku zabraniti ture kroz Crvenu četvrt zbog bojazni da se tamošnji seksualni radnici tretiraju kao turistička atrakcija, što su pozdravili i vlasnici hotela poput Waldorf Astorije.

Ove odredbe su samo početak trenda koji će se zasigurno nastaviti kako bi se kulturna zdanja i povijesne znamenitosti, ali i lokalno stanovništvo i ugled zemalja širom svijeta zaštitili i očuvali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara