Porazne statistike - 70 posto Amerikanaca nema pojma što je Ustav

Foto: Ilustracija/Wikimedia

U SVAKOM žitu ima kukolja, pa bi bilo nepošteno reći da svi osim Amerikanaca znaju sve o svojoj i svjetskoj povijesti, no nakon brojnih istraživanja ne može se poreći ni da se predano drže dna ljestvice po informiranosti i upućenosti, kako u povijest i politiku vlastite zemlje, tako i u opće stanje u svijetu, prenosi Daily Mail.

Nakon što se Christina Aguilera spetljala s riječima američke himne, nitko se previše ne čudi podatku da oko 70 posto Amerikanaca nema blagog pojma što je to Ustav, dok šest posto ne zna kad se slavi Dan neovisnosti, proslava za koju zna i dobar dio ostatka svijeta.

Amerikanci ne bi prošli vlastiti test za dobivanje državljanstva?

U malom istraživanju koje je pokrenuo Newsweek ispitanici su morali ispuniti test za dobivanje američkog državljanstva, nešto što prolazi svaki imigrant koji svijetlu budućnost poželi tražiti upravo u SAD-u. Ispitanika je bilo 1000, a cilj istraživanja je saznati gdje su građani Amerike "najtanji" sa znanjem.

Većina je, istina, prošla, no poražavajući je broj ispitanika pao na testu - čak 38 posto. Upitnik se sastoji od 100 pitanja, podijeljenih u pet kategorija - američka vlada, sustavi upravljanja državom, prava i odgovornosti, američka povijest te prava i obveze građanina, što uključuje pitanja iz zemljopisa, provjerava informiranost o državnim i vjerskim blagdanima itd. Za prolaz je bilo potrebno točno odgovoriti na barem 60 pitanja.

Što je Ustav? Tko je zamjenik predsjednika?

Ispitanici su se mučili sa svime, od relativno "teških" pitanja - poput broja sudaca Vrhovnog suda, što nije znalo 63 posto ispitanika - do imena zamjenika predsjednika SAD-a, što nije znalo oko 29 posto ispitanika.

Zabrinjavajuće velik broj Amerikanaca ne zna ni što je Ustav, odnosno da se radi o najvišem zakonu njihove države, koji je donio Ustavotvorni kongres, te da se prvih deset amandmana naziva i Zakon o pravima. Neinformiranost američkih građana, tvrdi Newsweek, nije ništa novo, no dodatno je poražavajuće kad se usporedi s Europljanima - naime, 2009. godine, provedeno je testiranje na temu međunarodnih odnosa, a upitniku su pristupili građani Velike Britanije, Danske, Finske i SAD-a.

Finci znaju kako izgledaju talibani, a Amerikanci ne?

Europa je pokazala najviše znanja - oko 75 posto Britanaca, Finaca i Danaca znalo je, na primjer, identificirati talibana, što nije pošlo za rukom čak polovici Amerikanaca, iako su već voditi bitku u Afganistanu. Američku neinformiranost mnogi opravdavaju kompliciranim političkim sustavom, a s tim se slaže i Michael Schudson, autor knjige "The Good Citizen", koji tvrdi: "Nitko nije dovoljno upućen da bi razumio cijeli sustav, što shvatite jednom kad se uputite na izbore. Znate da će na kraju sve opet ispasti naopako, pa se više ni ne trudite bolje se informirati."

Drugi tvrde da je kriva nesrazmjerna ekonomska situacija među samim građanima, zbog koje malen broj bogatih obitelji ima više novca nego ostatak države zajedno. "Teško nas je uspoređivati s europskim zemljama, to je kao da miješate kruške i jabuke. Za razliku od Danske, imamo velik broj jako siromašnih ljudi koji nemaju pristup kvalitetnom obrazovanju, kao i velik broj imigranata koji praktički ne znaju engleski", objašnjava Dalton Conley, sociolog koji je za Newsweek protumačio rezultate ispitivanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara