Poslastica za kolekcionare: Stižu Dr. Martens vintage čizme

PROIZVOĐAČ kultnih čizmi Dr. Martens na tržište će uskoro izbaciti model identičan onom prvom, vintage modelu proizvedenom 1. travnja 1960. godine. Popularne "Marte" kroz pola stoljeća prešle su dalek put - dizajnirane su isključivo kao čizme za težački rad u ekstremnim uvjetima da bi kao takve obilježile prvo punk, a nakon toga i grunge generaciju i završile u radionicama velikih majstora mode poput Karla Lagerfelda, Prade ili  Stelle McCartney.

Od koncentracijskih logora do Chanela

Tata "Marti", Klaus Martens bio je liječnik njemačke vojske tijekom Drugog svjetskog rata, kada je pred sam kraj sveopće okupacije na skijanju u Alpama ozlijedio gležanj i shvatio da su regularne vojne čizme u ekstremnim uvjetima zapravo beskorisne. Tijekom prisilnog odmora Klaus je dizajnirao "Marte" ne sanjajući da će njegove čizme postati jedna od ikona dizajna dvadesetoga stoljeća, i to zaslugom Britanaca, koji su tada Nijemcima bili ljuti neprijatelji.

Kućanice su bile luda za čizmama Dr. Martensa

Prodaju "Marti" potaknuo je dr. Herbert Funck, kojeg je dizajn cipela njegovog kolege Klausa Martensa zainteresirao u toj mjeri da su odmah po završetku rata sklopili partnerstvo i započeli masovnu proizvodnju "ružnih bakandži", a ono što je u cijeloj priči zanimljivo jest to da su za čizmama Klausa Martensa kućanice starije od čedrdeset godina doslovno poludjele, te da su upravo u prvih nekoliko godina proizvodnje one činile osamdeset posto Martensove i Funckove klijentele.

Prve "Marte" na tržište Velike Britanije stigle su 1. travnja 1960. godine, imale su osam rupa za vezice, izrađene od fine nepalske kože i u tamno crvenoj boji. Kroz godine, ponuda Dr. Martensa proširila se od osnovnih modela čizmi na cipele, sandale pa čak i natikače za ljeto i japanke, i jedne su od najprodavanijih čizmi na svijetu uopće. Vintage serija proizvest će se u ograničenoj količini, i biti će, poput onih Chanelovih, pravi kolekcionarski dragulj.

V.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara