Posljednja 24 sata Michaela Jacksona: Nakon dugo vremena plesao "Thriller" i bio odlično raspoložen

Tekst: N.Š.
Foto: JLP

NEKOLIKO dana uoči godišnjice smrti Michaela Jacksona mediji analiziraju posljednje trenutke njegovog života. Agencija Associated Press napravila je detaljan kronološki pregled posljednjeg dana pokojnog kralja popa. Svoju su rekonstrukciju Michaelova posljednja 24 sata temeljili na službenim dokumentima i izjavama svjedoka, no napominju kako pravu istinu o tome što se taj dan dogodilo zna samo njegov liječnik, doktor Conrad Murray.

 "Nasmiješio se i sklopio ruke kako bi se pomolio te zahvalio Bogu na hrani"

24. lipnja 2009. godine za Michaela Jacksona počeo je kao i svaki drugi dan. Pjevač se probudio ujutro u svojoj unajmljenoj vili te doručkovao s djecom. Nitko nije ni slutio da im je to zadnji zajednički obrok. Noć prije imao je probu jer se pripremao za veliku povratničku turneju koja je trebala početi za nekoliko tjedana. Njegov osobni kuhar, Kai Chase, pripremio mu je tunu s organskom salatom te sok od mrkve i naranče. "Nasmiješio se i sklopio ruke kako bi se pomolio te zahvalio Bogu na hrani", kaže kuhar i tvrdi da je pjevač to jutro bio odlično raspoložen.

 "Na licu mu je sve pisalo, jako mu se svidjelo"

Iz vile je izašao nešto prije 19 sati te sjeo u automobil koji je vozio njegov osobni čuvar Faheen Muhammad. S njim je bio i osobni pomoćnik Amir Williams. Otišli su u Staples Center gdje su glazbenici i plesači imali posljednje probe prije velike londonske turneje. "Bio je potpuno oduševljen", rekao je Dorian Holley, dugogodišnji Jacksonov pjevački suradnik koji je s njim trebao nastupiti na turneji. Kaže kako je Jacko izgledao kao da je dobrog zdravlja te jednostavno isijavao energijom. Kralj popa otpjevao je nekoliko svojih hitova na probi, poput "Billie Jean" i "She's Out of My Life". Nakon toga je po prvi put nakon dugo vremena otplesao "Thriller" zajedno s plesačima i obučen u kostim koji je trebao nositi na turneji. "Na licu mu je sve pisalo, jako mu se svidjelo", kaže jedan od plesača, Kriyss Grant.

Izgrlio cijelu ekipu i poručio im: "Bog vas blagoslovio"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proba je završila oko ponoći, a tada je Michael redom zagrlio sve plesače, zahvalio cijeloj ekipi i poželio im laku noć. "Bog vas blagoslovio", poručio je svima. Vratio se kući i nakratko zastao pred velikim metalnim vratima vile kako bi pozdravio manju grupu obožavatelja. Čim je došao u kuću, počeo se žaliti na umor i govorio da se želi naspavati. Njegov liječnik Conrad Murray nije mu želio dati snažni anestetik propofol, piše u policijskim dokumentima, jer se bojao da je Michael postao ovisan o njemu. Umjesto toga, dao mu je 10 miligrama valiuma koji je pjevač popio oko 1.30 sati 25. lipnja. Valium nije djelovao pa mu je Murray dao 2 miligrama lorazepama, lijeka sličnog valiumu.

Nije mogao zaspati do 10 sati ujutro

Jacko je navodno i dalje bio budan te nikako nije mogao zaspati. Murray mu je zatim dao 2 miligrama još jednog sedativa, midazolama, te dodatna 2 miligrama lorazepama u 5 sati ujutro. Michael je bio budan sve do 7.30 ujutro. Njegov liječnik je kasnije policiji rekao da mu je u tom razdoblju dao još 2 miligrama midazolama. Jackson još uvijek nije mogao zaspati, već je samo ležao na krevetu i nemirno se okretao. Murray tvrdi da je pjevač neprestano tražio propofol, tekućinu bijele boje koju je zvao "mlijeko". Oko 10 sati i 40 minuta Murray je navodno popustio i dao mu 25 miligrama propofola. Ostao je s njim 10 minuta i otišao u kupaonicu gdje se zadržao nekoliko minuta. Kad se vratio, Michael više nije disao. Navodno je prvo nazvao svog osobnog pomoćnika i tražio da ga odmah nazove. Tražio je da odmah dođe jer je "gospodin Jackson imao lošu reakciju". Telefonski zapisi pokazuju da je u zradoblju od 11.18 do 11.51 sat napravio tri poziva, u svoju kliniku, zvao je jednog pacijenta i prijatelja.

Murray jedini tvrdio da osjeća Michaelov puls

Michaelov liječnik tada je pozvao Alberta Alvareza, direktora logistike koji se stepenicama popeo u sobu i vidio pjevača na krevetu kako leži otvorenih usta i očiju. Murray je pokušavao oživjeti pjevača i neprestao govorio kako je imao "lošu reakciju". Ubrzo su se u sobi pojavila i Michaelova djeca i počela plakati. Alvarez je policiji rekao da ga je Murray zamolio da pokupi bočice lijekova s poda i pospremi ih u torbu. Tek nakon što je to učinjeno, rekao je Alvarezu da nazove 911. Dok hitna nije došla, obojica su primjenjivala prvu pomoć ne bi li oživjela kralja popa. Bolnička ekipa došla je u 12.27 sati i utvrdila da Jackson ne diše te nema puls. Murray je jedini tvrdio da osjeća slabi puls na gornjem dijelu bedara, ali nitko to nije potvrdio.

"Želim doći do svog automobila, gladan sam"

Pjevač je odveden u bolnicu gdje je proglašen mrtvim u 14 sati i 26 minuta. Murray je tad počeo plakati i rekao Michaelovoj djeci da im je otac umro. Nakon toga je samo tražio da ga puste kući. "Mogu li se nekako vratiti kući ili me može netko odvesti? Želim doći do svog automobila, gladan sam", govorio je Murray, a to je kasnije u izvještaju potvrdio i Alvarez. Njegov osobni pomoćnik popričao je s Michaelovim osobnim čuvarom Muhammadom i obojica su zaključila da Murray mora ostati u bolnici. Policija je uzela sve ključeve njegovog automobila. Murray je rekao da će uzeti taksi te ga je pomoćnik Williams vidio kako napušta bolnicu kroz stražnja vrata. Odmah je naredio da se Michaelova kuća zatvori te da se postavi osiguranje koje neće nikog pustiti unutra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara