Postoje dobre navijačke pjesme, a postoji i "ovo"

Postoje dobre navijačke pjesme, a postoji i "ovo"

Foto: Press

EURO samo što nije, a to znači da nam se vraća i sezona uglavnom prosječnih navijačkih pjesama među kojima se pojavi i poneka koja ne uspijeva u isto vrijeme usmrtiti i ljubav prema nogometu i ljubav prema glazbi.

Neovisno o tome voljeli navijačke pjesme ili ne, mora se priznati da su se neke uspjele zadržati i pustiti korijene, a Nered i Zaprešić Boysi spadaju među rijetke svijetle primjere uspješnih navijačkih pjesma koje su se uspjele nametnuti i zadržati među.

Međutim, ovih drugih puno je više, a mi ćemo se pozabaviti upravo njima. Zašto? Jer su puno zabavniji.

Mišo Kovač i Josip Katalenić - Croatia Victoria

Prvi problem je to da je Mišo uopće pristao snimati s Katalenićem, drugi je da zajedno ne snimaju video najavu za neki festival ili reklamu za vulkanizersku radnju već pjesmu, a treći je da se radi o navijačkoj pjesmi.

I ta je navijačka loša. Jako loša.

Osim što vas ne može natjerati da navijate za bilo što drugo osim izglasavanja zakona kojim bi se snimanje navijačkih pjesama zabranilo, ova trash divota ima i spot prepun biciklista, amaterskih animacija i prizora Katalenića koji pokušava izgledati borbeno jer je očito zaboravio da je Josip Katalenić.

Jole - Ja te volim Hrvatska

Jole je odličan zabavljač, a ono što Jole nije je autor dobrih navijačkih pjesama i to nije grijeh.

Mnogi su prije njega pokušali od Thompsona posuditi ideju ujedinjenja Hrvatske kroz nabrajanje regija, ali svi oni koji kopiraju vrlo brzo doznaju da je Marko Perković apsolutni čarobnjak ovog pristupa i kad vas on podsjeti da postoje Lika, Dalmacija, Slavonija i Baranja ili da Hrvatska ima šume, jezera, planine, medvjede, degeniju, koze, ječam, poskoke i paprat - vi vjerujete da je Thompson iskreno oduševljen konceptom podjela na regije.

Jedina osoba koja je u istom rangu je Lepa Brena koja je isto učinila u "Jugoslovenki". Jole nije Lepa Brena.

Alka Vuica i Vatrene cure - Vatrene za Vatrene

Velemajstor koji dok se iz grla Alke Vuice ori "zabijte, zabijte gol" servira prizor međunožja jedne od Vatrenih cura zaslužuje nagradu za Najdiskretniju montažu na filmu u spotu ili u porniću.

Uglavnom, pun bus žena koje se ludo zabavljaju i podsjećaju nas da je prije ohoho godina snimljena pjesma "Linđo" i da je ovo pravi trenutak da dokažemo da je tekst moguće učiniti gorim nego je bio.

Čupo - Mi Hrvati

Ako mislite da su desničari koji je koriste kako bi opravdali svoje budalaštine najgore što se dogodilo operi "Nikola Šubić Zrinjski", u krivu ste.

Čupo kojeg znate po podnaslovu "Čupo - Mi Hrvati" koji ste malo prije pročitali, koristi riječi "u boj, u boj" u ovom "raskošnom" tehno aranžmanu koji je gomilu srpskih i hrvatskih trolova natjerao da se u komentarima natječu u drevnoj disciplini nadglupljivanja.

Thompson - Uvijek vjerni tebi

Navijači su odlučili da bi pjesma koja će nas predstavljati na Euru trebala biti Thompsonova "Lijepa li si" i premda se to nekima neće svidjeti, čak i oni bi trebali biti sretni da se navijači nisu odlučili za Thompsonovu navijačku pjesmu.

Iako uopće ne zvuči kao navijačka pjesma i ne bavi se navijanjem, iz nekog je razloga u medijima predstavljena kao navijačka pjesma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A samo Marko može snimiti navijačku pjesmu u kojoj potiče navijače da se bore za Vukovar, zazivaju potrese, budu vjerni suzama i prisjećaju se razloga smrti Zrinskih i Frankopana, a obraća se i sokolovima od kojih zahtijeva da lete iznad oblaka jer kao što dobro znamo, Thompson je oduvijek imao snažan poriv siliti prirodu da čini ono što priroda inače ne čini. Primjerice, tjerati vjetar da odgovara na seriju nebuloznih pitanja što nikako nije u prirodi vjetrova.

Ana Rucner - Uvijek vjerni

Ana Rucner voli biti u medijima. Ana Rucner voli snimati seksi fotografije i svirati violončelo u donjem rublju. Ana Rucner osim fotografija snima i pjesme. Jedna od njih je navijačka. Ana Rucner snimila ju je kako bi s njom objavila i seksi fotografije. U jednom dijelu teksta Ana Rucner pjeva: "O Hrvatska majko, kraljice, maslinova grančice, sveta si k'o betlehemske jaslice". Mišljenja smo da Ana Rucner ne bi trebala snimati navijačke pjesme.

Ali fotke su zakon.

Motiwwwo feat. Jacques Houdek

Ili ćete ljude pozivati na tribine da daju podršku igračima ili u lounge bar gdje će ispijati koktelčiće s kišobranima i uživati u mirisu speeda u nosu. Jacques je odlučio da je ovo drugo bolje rješenje. I morate mu odati počast jer ovo je originalan pristup.

Ono što ovo nije jest navijačka pjesma.

"Braziiiiiil, tamo gdje vječno sunce sja, ritam i dobra muzika, to je sad nas đir, je, jeee". Ovo nije niti će ikad biti navijačka pjesma. Ova je pjesma izdana u vrijeme nogometne groznice kako bi se okoristila hypeom, a ono što je dobila jest medijski prostor, pogrešan kontekst i hrpu negativnih reakcija zbog nerazumijevanja.

Tomislav Bralić i klapa Intrade - Hrvatska

Bralić je učinio to što je učinio i tu više ništa ne možemo učiniti. No, poklonio je svijetu nešto predivno, pjesmu koja potiče na razmišljanje i propitivanje, a to je vrijedan dar.

"Tko će ovo pjevat"? "Ovo je pjesma za naše Vatrene"? "Kakve klape"? "Zašto ste protiv Hrvatske"? "Pijesma"? Ovo su samo neka od brojnih pitanja koja ćete pronaći ispod videa ovog apsolutnog nehita.

Oprez feat. Josip Šimunić – Svaki

Praksa da pored naslova staviš "hrvatska navijačka himna" je u srži nevjerojatno bahat potez jer autor pretpostavlja da je njegov rad prepoznat i prihvaćen kao himna navijača. A to u ovom slučaju ne samo da nije istina već je i uvreda za svakog tko je ikad navijao.

Štoviše, ovo vas vrijeđa čak i ako ste jednom u životu navili sat ili u presporom redu u trgovini nervozno poviknuli "ajmo".

I baš kad pomislite da je Joe Šimunić najveća nepravda koja se dogodila mikrofonu i glazbi općenito, nedugo nakon druge minute uleti lik s kapuljačom koji vas podsjeća zašto nikada ne biste smjeli govoriti da je nešto naj bilo što.

Daddy Deluxe - Za vatrene lavove

"Za vatrene lavove" trebala bi ostati zabilježena u povijesti kao primjer pjesme koja je snimljena kako bi sve druge pjesme učinila boljima. Zbog ove pjesme "Mambo no.5" zvuči bolje i zbog ove pjesme "Friday" Rebecce Black nije i ne može biti najgore što je ikad snimljeno. Ovo je moderni klasik koji iz nekog neobjašnjivog razloga još uvijek nije prepoznat.

Robert Špehar zaslužuje biti s najvećima, a kombinacija domoljubnog cajkaroškog refrena popraćenog briljantnom čagom i urnebesnim bek vokalom čini ovaj svijet boljim mjestom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara