Potvrđeno: U2 na Maksimiru 10. kolovoza, četiri dana prije Wembleya!

PORED Londona, Berlina, Barcelone, New Yorka, Las Vegasa i Pariza na popisu gradova u kojima će nastupati grupa U2 povodom svoje svjetske turneje se našao i Zagreb.

Iako su nas zvijezde poput Madonne i Red Hot Chilli Peppersa zaobišle u velikom luku, danas je službeno potvrđeno da će se 10. kolovoza na stadionu Maksimir održati koncert ove popularne irske grupe, što će ujedno biti najveći i najvažniji koncert u povijesti neovisne Hrvatske nakon koncerta Rolling Stonesa na zagrebačkom Hipodromu u kolovozu 1998.

Ulaznice za koncert legendarnih rockera će krenuti u prodaju već ovog mjeseca, 27. ožujka, ali cijena još uvijek nije poznata.

Zagreb među samo 14 europskih gradova koji će ugostiti U2!

Službeni naziv turneje čiji europski dio počinje 25. ožujka na Barceloninom velebnom stadionu Nou Camp, a završava 12. rujna na Millenium Stadiumu u Cardiffu, je "U2 360' Tour", a naziv simbolizira "inovativni dizajn pozornice u obliku punog kruga, koji gledateljima omogućava pogled na izvođače bez ikakve fizičke zapreke" .

Ovo je ujedno prvi put tokom bogatog i plodnog staža stadionskog koncertiranja ovog banda da se služe ovakvom "jedinstvenom i originalnom strukturom pozornice", piše na službenim stranicama grupe.

Izgled pozornice i specijalnih efekata su kod U2 uvijek u znaku i funkciji mota "manje je više", pri čemu band ne poseže za kičastim i bombastičnim ekstravagancijama, ali cijeli vizualni dojam je uvijek moćan i impresivan (kao što su se mogli uvjeriti i brojni hrvatski gledatelji koncertnog filma U2 3D), a za njega će i ovaj put biti zaslužna provjerena ekipa: dugogodišnji redatelj Willie Williams i arhitekt Mark Fisher, koji je slagao pozornicu i kulise u turneje ZooTV, PopMart, Elevation i Vertigo.

Četiri dana prije zagrebačkog koncerta nastupat će na Slaski Stadionu u polsjkom Chorzowu, a nakon Hrvatske će se zaputiti na londonski Wembley. 

Hrvatski fanovi još pamte legendarni koncert u razrušenom Sarajevu

Jedini koncert koji su do sada održali u zemalja na području bivše Jugoslavije, bio je onaj krajem rujna 1997. godine i to na sarajevskom Olimpijskom stadionu. Dolazak U2 u Bosnu, netom izašlu iz rata, bilo je ispunjenje obećanja koje je Bono dao za vrijeme srpske opsade Sarajeva i agresije na Bosnu. 

Koncertu, održanom u kvartu Koševo (gdje su u okolici stadiona nepregledna improvizirana groblja poginulih u ratu), prisustvovalo je na tisuće obožavatelja i iz Hrvatske.

Z.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara