Pozitivna sila zatvorila četvrti Festival novog cirkusa

Pozitivna sila zatvorila četvrti Festival novog cirkusa

NAKON još jedne rasprodane predstave "smaller, poorer, cheaper" australskog acrobata, kojem publika pljeskom gotovo nije dopuštala odlazak s pozornice u balonu Boćarskog doma, četvrti Festival novog cirkusa sinoć je zatvoren u intimnijem prostoru kazališne dvorane na Akademiji dramskih umjetnosti. Mlada splitska akrobatska skupina Positive Force priredila je najvjernijim pratiteljima festivala kasnovečernju premijeru svoje prve predstave "F 20.0".

Iako je u predstavi trebalo nastupiti troje akrobata skupine, zbog spleta okolnosti performer Vladan Bergamo nije sinoć izišao pred publiku. Na sceni ga je zamijenio brat redatelja Jakova Labrovića, 45-godišnji Ivan, koji je poslužio i kao stvarna inspiracija za ovu predstavu o odbacivanju od strane najbližih. Ivan boluje od paranoidne shizofrenije koja mu je dijagnosticirana nakon duge povijesti obiteljskoga nasilja. Dirljiv susret izvođača naviklih na scenu i čovjeka koji je cijeli život bježao od tuđih pogleda, ipak je na kraju nagrađen pljeskom, iako je publika o zamjeni uloga bila obaviještena tek na kraju predstave, te tako i sama dobila priliku testirati sposobnost prihvaćanja drukčijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival novog cirkusa tako je priveden kraju. Od 18. do 22. listopada zagrebačka je publika mogla gledati suvremene cirkuske produkcije iz Kanade, SAD-a, Francuske, Australije, Italije i Hrvatske, okupljene oko istraživanja prostora intime obitelji, njezinih funkcija, ali i njezine disfunkcionalnosti.

Z.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara