Poznati chef za Index: "Ljuta papričica ne postoji, to je sve u vašoj glavi"

Poznati chef za Index: "Ljuta papričica ne postoji, to je sve u vašoj glavi"
Foto: Luka Šangulin

NEKI od posjetitelja na zagrebačkom Burger Festu podcijenili su ljutinu pa su se s hrabrošću usudili probati smjesu ljutih papričica koju je, za TABASCO® Harvest party u sklopu festivala, pripremio londonski chef Gary Evans. Tako su si uspjeli "zapaliti" usta, no Evans ih je spasio komadićem feta sira te za Index otkrio trik koji pomaže u ovakvim situacijama.

"Kako se možete spasiti nakon jedenja preljute hrane? Tako da zabijete glavu u zahod, haha. Šalim se, naravno. Bilo što punomasno će pomoći - komad sira, mlijeko ili jogurt. Kapsaicin čini papriku ljutom pa kada tabasco ili papričicu pomiješate s nečim što ima puno masti, mast oblaže kapsaicin i ublažava osjećaj ljutine na jeziku. Ako ljuto pomiješate s majonezom ili vrhnjem, neće biti toliko ljuto", kaže Gary, dodajući kako je ljutina zapravo samo osjećaj koji sami stvaramo u glavi.

"Kada biste tabasco utrljali na dlan i upalili infracrveno svjetlo, ono ne bi pokazivalo vrućinu na tom dijelu kože - dakle, osjećaj 'gorenja' ne postoji, kao ni ljuta papričica, to je sve u vašoj glavi."

Kako se papričice za najpopularniji ljuti umak na svijetu uzgajaju na otoku Avery, Gary nam je otkrio kako izgleda uobičajena berba i priprema umaka.

"Pravi sam sretnik što mogu ići na otok Avery. Imamo polja papričica koja sazrijevaju u različitim vremenima. Ručno beremo sve papričice koje koristimo, a ubiremo samo jarko crvene papričice. Koristimo ove štapiće i uspoređujemo papričice s njihovom bojom. Ako se slažu, to znači da je idealna za berbu", pojašnjava.

Ljubiteljima tabasca Gary otkriva s čime je najbolje kombinirati koji tip umaka.

"Najsnažniji je zeleni sa zelenim jalapeño papričicama i jako je dobar za dresinge za salatu, guacamole te uz avokado i povrće. Općenito, zeleni umak briljantno ide sa zelenilom i najbolje paše uz meksičku hranu.

Drugi je Chipotle umak, spravlja se od crvenih jalapeño papričica, no one su dimljene oko tjedan dana pa tako od jalapeña prelaze u chipotle - sušene papričice, koje duže traju zimi. Ovaj umak je idealan za burgere, meso s roštilja, odreske i miješanje s majonezom.

Originalni tabasco umak radi se od tri sastojka, ali je potrebno pet godina da bude gotov. Ide super s pizzom, tjesteninom, kamenicama... Bilo čemu, čemu možete dodati sol ili šećer, jako dobro odgovara ovaj okus.

Postoji i četvrti okus - Habanero, on ima papaju, mango i druge arome egzotičnog voća. Super se slaže s desertima, koktelima, čokoladom i ostalim okusima koji pašu uz takav tip voća", opisuje Evans.

Naposljetku, Gary nam je otkrio koje slavne osobe ne mogu živjeti bez tabasca: "Jude Law, naravno chef Jamie Oliver i još jedna posebna osoba - Kraljica Elizabeta ll. Postoji li netko tko nju može nadmašiti?"

Priči inozemnog chefa pridružio se i jedan hrvatski - Mate Janković.

"Cijela priča oko naših burgera vezana je za ljutinu pa nam je ideja bila napraviti koncept vesterna. Tako imamo burgere po imenu Dobar, Loš i Zao, a svaki od njih je za jedan stupanj ljući. Dobar je klasični burger koji svatko može pojesti kada poželi standardni, ali ukusan burger. Mislio sam da će to najviše privući ljude, no ispostavilo se da su svi najviše htjeli probati Loš. Taj sam burger zapravo napravio za sebe, ali čini se da je zainteresirao i druge ljubitelje ljutih okusa", otkriva Mate, čiji je burger Loš pridobio i naša nepca.

Osim ljutih zalogaja, posjetitelji su mogu se počastiti i koktelima koje je ovoga puta pripremao Marin Nekić. Mi smo odlučili isprobati sva tri kako biste znali što vas čeka ako poželite i sami popiti koji.

Vatrogasni gemišt

Slobodno mogu reći da mi je ovo čak alkoholno piće godine! Dugo nisam probala tako laganu, slatkastu i šaroliku kombinaciju okusa koji idealno idu zajedno (i teško je stati piti ga). Miks blagog tabasca, sirupa od bazge, svježeg grejpa, mente, bijelog vina i mineralne vode preporučujem ljubiteljima i slatkog i kiselog i gorkog okusa.

Spiced Mojito

Narančasto piće puno leda kombinacija je mente, limete, bourbon viskija, pirea od breskve i tabasco umaka. Nije ljut koliko sam očekivala, no blago je pikantan i neobičnog, slatko-gorkastog, svježeg okusa. Iako me nije najviše osvojio, svidio mi se dovoljno da ga ponovno popijem.

Avery Gin & Tonic

Gin tonic mi je omiljeno miješano piće, a s dodatkom tabasca i dalje drži tu titulu. Iako zapravo nisam toliki fan ljutog, u ovoj kombinaciji nije se osjetila ljutina, koliko okus i aroma same papričice. Svakako vrijedi probati!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara