Pravila koja spašavaju mobitel: Zbog ovog bi vam baterija mogla trajati duže

Pravila koja spašavaju mobitel: Zbog ovog bi vam baterija mogla trajati duže
Screenshot: YouTube

VEĆINA nas tijekom dana ne ispušta mobitel iz ruku što uvelike utječe na vijek trajanja baterije. No, postoje neka pravila koja bi mogla spasiti bateriju vašeg mobitela.

Dark mode

Iz Googlea su nedavno potvrdili da dark mode, odnosno tamni način rada operacijskih sustava i aplikacija, čuva bateriju. Pokazalo se da na punoj svjetlosti dark mode štedi 43 posto baterije u usporedbi s normalnim stanjem ili "normal modeom" koji koristi mnogo bijele boje.

Ne držite mobitel na punjaču ako je do kraja napunjen

To je loše za bateriju i uzrokuje dodatan stres zbog čega se ona dodatno troši. Uklanjanje uređaja s punjača je poput opuštanja mišića nakon vježbanja, tvrde stručnjaci.

Izbjegavajte toplinu i visoke temperature

Da bi optimalno funkcionirale, baterije moraju izbjegavati visoke temperature. Iz Applea također savjetuju da uklonite maske s uređaja ako vidite da se mobitel previše zagrijava. Posebno su opasne temperature više od 35 stupnjeva.

Izbjegavajte ekstreme

Iako se ranije čak i preporučivalo da pustite mobitel da se isprazni do kraja, s novom erom mobilnih telefona i to je pravilo zastarjelo te više ne vrijedi, tvrde neki stručnjaci. Cadex Electronics preporučuje da mobitel nikad ne punite do 100 posto te da ga nikad ne puštate da se isprazni do kraja.

Umjesto toga, tvrde, idealno je da bateriju održavate između 40 i 80 posto napunjenosti. Stručnjaci tvrde da ekstremi (0 % i 100 %) mogu istrošiti litij-ionske baterije.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara