Predsjednik Olympiquea iz Lyona bi želio biti Isus Krist

Predsjednik Olympiquea iz Lyona bi želio biti Isus Krist

PREDSJEDNIK Olympiquea iz Lyona Jean-Michel Aulas doveo je svoj klub do francuskog vrha, želi do europskoga, a ima i mnogo nenogometnih ciljeva.

Izvorno ljubitelj rukometa, Jean-Michel Aulas u nogomet je ušao na savjet Bernarda Tapiea, tadašnjeg predsjednika Marseillea. No, dok je Tapie u međuvremenu završio u zatvoru i doživio Marseilleov pad u drugu ligu po kazni, Aulas je svoj projekt ostvario, bar koliko se zna, poštujući zakone.

Kad je ovaj informatički menadžer 1987. došao na vlast u drugoligaškom Lyonu, klub je imao godišnji proračun od 2,3 milijuna današnjih eura, tri zaposlena i jednog vanjskog suradnika. Danas ima proračun od 150 milijuna, 12 godina zaredom posluje pozitivno, zapošljava 120 ljudi i drži niz od šest uzastopnih naslova prvaka i pobjednika Superkupa.

Pod Aulasovim je vodstvom Lyon napredovao polako i sigurno. "Strpljenja, vrijeme je na našoj strani. Za četiri godine ući ćemo u Europu, a kad-tad ćemo osvojiti i neku titulu", najavio je po preuzimanju kluba.

Dvije godine nakon njegovog dolaska, Lyon je postao prvoligaš, a još dvije godine kasnije uvrstio se u Kup UEFA, točno po Aulasovom rasporedu. Uslijedilo je finale francuskog kupa, pa plasman u Ligu prvaka, zatim treće mjesto, drugo mjesto i napokon naslov prvaka 2002. - prvi u povijesti Lavova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom je razdoblju učinio klub moćnom financijskom institucijom, izborivši pravo izlaska na burzu. Sada planira izgradnju većeg stadiona od Gerlanda, čiji je kapacitet od 42.000 postao ograničenje klupskom rastu, baš kao što je Arsenalu pretijesan bio Highbury. Na tržištu igrača uvijek je poslovao s mudrošću: svake bi godine prodao jednog ili dvojicu u tom trenutku najskupljih igrača (Essiena, Diarru, Maloudu), ali bi uvijek doveo dostojnu, a jeftiniju zamjenu.

Posljednjih nekoliko tjedana "nosi križ" zbog niza ozljeda bitnih igrača i nezabilježeno slabog starta momčadi. Možda je stoga na pitanje France Footballa u koga bi se volio inkarnirati skromno rekao - "u Isusa Krista".

Prije toga, predstoji mu ovozemaljski cilj u vidu osvajanja Lige prvaka. Proljetos je zasjeo na predsjedničko mjesto udruženja najmoćnijih europskih klubova, G-14, i sada još samo momčad koju vodi treba učiniti isto na terenu. Dosadi li mu nogomet, moći će se posvetiti omiljenoj razbibrizi - pecanju. Kršćanska simbolika je ovdje sasvim slučajna.

Jean-Michel Aulas je rođen 22. svibnja 1949. godine u Beaujolaisu. Predsjednik je Olympiquea iz Lyona i G-14 te osnivač i predsjednik uprave CEGID-a (informatička tvrtka). 

Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara