Preminuo osnivač legendarnog sarajevskog benda Ambasadori

Preminuo osnivač legendarnog sarajevskog benda Ambasadori
Screenshot: YouTube

OSNIVAČ čuvene sarajevske grupe Ambasadori Slobodan Vujović Vuja u nedjelju je preminuo u 71. godini, prenose mediji iz BiH.

Tužnu vijest na Facebooku je objavila pjevačica Jasna Gospić, jedna od nekadašnjih članica benda. "Jednog sasvim običnog sarajevskog dana, pozvao me je da budem član grupe Ambasadori i tako u velikoj mjeri odredio moj život. Bilo je to više od glazbe i više od običnog dana, bio je to životni put i opredjeljenje. Takav isti 'običan' dan imale su i moje drage kolege Zdravko Čolić, Ismeta Dervoz i Hari Varešanović. Svako od nas u životu ima takav dan u kojem se određuje ali, sretan je onaj koji ima tu sreću da mu netko pruži ruku kao što je Vuja pružio nama. Nažalost, daljine su nas razdvojile ali zauvijek će ostati naše zajedničke pjesme i svaka tvoja nota koju si nam podario. Koliko su tvoje pjesme lijepe govori činjenica da su i danas među najslušanijima i najljepšima, putuju kroz generacije. Počivaj u miru dragi Vuja, vole te tvoji pjevači Čola, Ismeta Hari i Jasna. Obitelji upućujemo najiskrenije saučešće", napisala je.

Vujović je rođen u Fojnici, a odrastao je i školovao se u Sarajevu. Glazbom se intenzivnije kao gitarist počeo baviti 1965. godine, a 1968. osnovao je grupu Ambasadori. S pjesmom "Ne mogu skriti svoju bol" Ambasadori su predstavljali Jugoslaviju na Euroviziji u Hagu.

Jasna Gospić otpjevala je i jednu od najpamtljivijih pjesama benda u kojem su svoje karijere započeli Zdravko Čolić, Hari Verešanović i Jasna Gospić, Dođi u pet do pet, čiji je autor Vojović.

Imam jedan strašan plan, Ne mogu skriti svoju bol, Ne daj se, generacijo, Pismo sinu, Pozdravi Sonju još su neke od pjesama za koje je zaslužan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara