Priča o jednoj obitelji opisuje život "Zlog Sjemena" u maloj, ali brutalnoj sredini

Priča o jednoj obitelji opisuje život "Zlog Sjemena" u maloj, ali brutalnoj sredini
Foto: Press, 123RF

MOŽDA ste čuli za knjigu Genijalna prijateljica poznate autorice Elene Ferrante. Po tom je književnom predlošku HBO snimio hit seriju istoga imena. Naziv cijelog serijala je Napuljska tetralogija, a te četiri knjige vrlo su popularne među čitateljima svih generacija i ukusa. No što čitati nakon što ste došli do posljednje stranice knjiga te pogledali sve dostupne epizode serije? 

Odgovor je jednostavan, a dolazi se u obliku relativno kratkog romana talijanske autorice Rose Ventrelle za koju bismo mogli napisati da je svojevrsna light verzija Ferrante. Ipak, originalnosti joj nimalo ne nedostaje.

Radi se o knjizi Priča o jednoj obitelji koja nas vodi u ne tako daleku prošlost, a prati život jedne obitelji u predgrađu Barija. Na hrvatskom će biti objavljena u prvoj polovici lipnja. 

Priča je ispričana u prvom licu te čitatelja već na prvoj stranici uranja u autentičnost male, ali brutalne sredine.

U starom Bariju svi poznaju Mariju De Santis zvanu "Zlo Sjeme". Egzotična izgleda, nepredvidljiva i neumoljiva u kršenju pravila, ta pronicljiva djevojčica dane provodi zamišljajući mogućnosti koje se pružaju onkraj skučenih granica njezina siromašnog susjedstva.

Odrastajući uz popustljivu majku, braću različitu kao nebo i zemlja te oca tiranina, Maria je primorana bespogovorno slušati i trpjeti. I čini to - okružena bijedom, uskogrudnim susjedima i neprestanom prijetnjom nasilja. A dok nastoji pronaći ravnotežu između potrebe za bijegom i odanosti spram obitelji, spas pronalazi u tajnom prijatelju Micheleu, sinu zakletoga neprijatelja obitelji i jednako tako izopćeniku, te strasti prema knjigama koje bi je mogle odvesti vrlo, vrlo daleko.

U ovom prekrasno dočaranom romanu koji predstavlja pravi raskoš za sva čula Rosa Ventrella istražuje granice odanosti, moć iskupljenja koju nude prijateljstvo i ljubav, kao i vatrenu dušu jedne žene rođene da se oslobodi društvenih okova zadanih po rođenju.

Dobra strana tog romana jest što nema direktnog nastavka što znači da priča ima smisleni i zadovoljavajući završetak. S druge strane, kada je pročitate, gotovo je sigurno da ćete željeti još jer je majstorski ispričana te dodiruje emocije kao malo koji roman i guta se u dahu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara