Prije 27 godina Hrvatska je prvi i jedini put slavila na Eurosongu, znate li s kojom pjesmom?

Prije 27 godina Hrvatska je prvi i jedini put slavila na Eurosongu, znate li s kojom pjesmom?

Screenshot: YouTube

PRIJE 27 godina, 6. svibnja, Hrvatska je prvi i zasad jedini put trijumfirala na Eurosongu. U švicarskoj Lausanni 1989. godine slavila je zadarska grupa “Riva” s pjesmom “Rock Me, Baby", koja je dobila ukupno 137 bodova.

Pjesmu su potpisali Rajko Dujmić i Stevo Cvikić, a nakon pobjede Emilija Kokić, Zvone Zrilić, Boško Colić, Nenad Nakić i Dado Musap u Hrvatskoj su dočekani ovacijama - u Zadru ih je dočekalo 50 tisuća ljudi.

"Tresla sam se od uzbuđenja i od treme, pored ostalog i zbog činjenice što sam odrasla u Švicarskoj. Tamo sam išla u školu. Cijela ta priča o Euroviziji bila je za mene kao odlazak u zabavni park za neko dijete. Otišli smo u Lausannu, s velikim uzbuđenjem. Isprva sam bila zastrašena osjećajem da možda nisam dorasla zadatku. Pitala sam se što ja to europskoj publici uopće mogu ponuditi, osim svoje radosti, punog srca i iskrenosti. Na kraju se ispostavilo da su to bili naši glavni aduti i da se nemam čega bojati" rekla je nakon pobjede Emilija Kokić za "Deutsche Welle".

Iste je godine Riva predstavljala Euroviziju u SAD-u, na festivalu Distant Accords Award u Nashvilleu i osvojila četvrto mjesto.

Bio je to golem uspjeh za grupu Riva i ujedno jedina pobjeda Jugoslavije na Eurosongu, ali i jedini takav uspjeh hrvatskih predstavnika.

1990. godine Eurosong je održan u Zagrebu, a tada je slavio Toto Cotugno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara