Prije pokolja u džamijama pozvao gledatelje da počnu pratiti ovog čovjeka

Prije pokolja u džamijama pozvao gledatelje da počnu pratiti ovog čovjeka
Screenshot: YouTube

NAPADAČ na džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu, koji je ubio najmanje 49 ljudi, a više od 20 ih je ranio, uživo je prenosio svoj pokolj na internetu, a gledatelji su ga mogli čuti kako im prije ulaska u džamiju poručuje da počnu pratiti jednog od najpoznatijih YouTubera današnjice PewDiePieja.

Nakon što je spomenuo PewDiePieja, ušao je u džamiju i počeo pucati. 

YouTuber je brzo reagirao kad je doznao da je njegovo ime na taj način povezano s pokoljem.

"Upravo sam čuo užasne izvještaje iz Christchurcha na Novom Zelandu. Zgrožen sam time što je ta osoba izgovorila moje ime. Moje srce i misli su uz žrtve, njihove obitelji i sve koje je pogodila ova tragedija", napisao je na Twitteru.

Njegovi obožavatelji brzo su mu pružili podršku.

PewDiePie je Šveđanin, a pravo ime mu je Felix Kjellberg. 2009. je pokrenuo svoj kanal na YouTubeu, a ono čime se bavi je (uglavnom) igranje videoigrica i objavljivanje svojevrsnih recenzija. 2013. je njegov kanal bio najgledaniji na YouTubeu, a 2014. godine ostvario je rekordnu zaradu od sedam milijuna dolara. Prošle godine zaradio je 15 milijuna dolara.

Trenutno između njega i kanala T-Series vlada borba oko toga koji će biti onaj s najviše pretplatnika. T-Series trenutno ima 89,433.860 pretplatnika, dok Kjellberg vodi s 89,439.205.

Prije nego što je postao YouTube zvijezda, prodavao je hot-dog nakon što se ispisao s faksa. 

Razlog zbog kojeg ga je ubojica spomenuo mogle bi biti PewDiePiejeve rasističke šale te otvoreno promoviranje neonacističkog kanala na YouTubeu u jednom od videa koje je objavio. Kasnije je ipak rekao da je napravio "greškicu" kad je reklamirao taj kanal.

2017. godine Kjellberg je objavio snimku dvojice muškaraca koji poziraju s kartonom na kojem je ispisana antisemitska poruka. BBC je izvijestio da je snimku našao na stranici za crowdfunding, a nakon objave Disneyjev Maker Studios otkazao mu je suradnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara