Pronalazitelji Oetzija traže zadovoljštinu

Njemački bračni par Simon iz Nuernberga pokrenuo je sudski proces kako bi prinudio Južni Tirol da ih prizna kao pronalazitelje poznatog Oetzija, glečerske ´mumije´ iz Alpa.

Otkako je 19. rujna 1991. godine slučajno pronađen, gorštak Oetzi, koji je oko 5.300 godina bio zarobljen u ledu, nije prestao poticati znanstvene rasprave, a sredinom ovog tjedna našao se i na sudu.

U istražnom postupku pred Zemaljskim sudom u Bolzanu o tom će predmetu biti saslušano dvanaestak svjedoka.

´Jedino što hoćemo´, rekla je očito iscrpljena Erika Simon, ´jest da budemo priznati kao pronalazitelji´. Mnogo borbeniji bio je nakon saslušanja svjedoka njezin muž Helmut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvoje Nijemaca misle da se cijela stvar mogla riješiti diplomatski. No, zemaljski poglavar Luis Durnwalder nije ih htio primiti.

Svjedoci tvrde da nema ni najmanje sumnje u to da je ´mumiju´ pronašao bračni par Simon.

Odvjetnici bračnog para nakon prvog ročišta opovrgavaju da je riječ o novčanoj nagradi za nalaz. Riječ je samo o tome da im se oda priznanje i da im se vrati dostojanstvo pronalazitelja. Nije se smjelo dogoditi da ne budu spomenuti pri otvaranju Muzeja Oetzija ili da za jubilarnu priredbu moraju platiti ulaznicu.

Suci, međutim, nisu potvrdili da Simonovi ne žele od otkrića izvući neku korist. Visinu nagrade morat će utvrditi vještak. Premda bračni par nije u tom smislu još postavio nikakav zahtjev, nagrada od 40.000 Eura koju je Južni Tirol ponudio očito nije primjerena. Neki misle da bi i dvostruko bilo premalo, ali bi 155.000 Eura bilo prihvatljivo. Ako takav zahtjev ipak bude postavljen, bračni par Simon morat će pokrenuti novu parnicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara