Prvi dan R'N'B Weekenda uz Michelinova priznanja, nezaboravan party i predavanja

Prvi dan R'N'B Weekenda uz Michelinova priznanja, nezaboravan party i predavanja
Foto: Mario Pavlović-Mili/RNB

PRVI dan mlađeg brata Weekend Media Festivala prošao je u znaku slavlja među dobitnicima Michelinovih zvjezdica i preporuka, iznenađenja na Barista Leageu, sjajnih predavanja i partyja, za koji su se jučer pobrinuli Horse Meat Disco.

Dan je počeo predavanjem kako hrvatski proizvod može pomoći u brendiranju hrvatskog turizma. Panel-diskusiju moderirao je neponovljivi Zoran Šprajc. S ciljem poticanja restorana i hotela da kupuju od malih proizvođača, dotaknuli su se i logističkih problema o tome kako namiriti potrebe hotela te dostave namirnica u najboljem mogućem obliku i u najudaljenije točke zemlje, primjerice Slavoniju i jug Dalmacije.

Ponajbolji hrvatski pastry chefovi poput Roberta Bašića (Dubravkin put), Tee Mamut (Oš kolač), Roberta Hromalića (Le kolač) i Katarine Bevande (Jolie Petit), pustili su nas nakratko u svoj kreativni svijet i otkrili nam kako zapravo nikad nisu htjeli odustati od slastičarstva iako se radi o stresnom i napornom poslu koji zahtijeva dnevni angažman od 12 sati.

"Uvijek se vodim time da bi okus trebao duplo premašiti sam izgled kolača", rekla je Katarina Bevanda, dok su kao najdražu, ali i najzahtjevniju namirnicu izdvojili čokoladu. Iako slastičarstvo često podrazumijeva slijepo slijeđenje gramaža i praćenje normativa, svi su se složili da je potrebno znanje i iskustvo jer se iste ne mogu samo duplicirati ako se radi o većim količinama.

Posjetitelji su osobito bili zadovoljni panelom o Kruh revoluciji koju je moderirao Hrvoje Petrić, ujedno i direktor Festivala koji je i sam veliki zaljubljenik u kruh te ga već godinama istražuje, a u razgovoru su mu se pridružili internetska senzacija Anita Šumer, Karlo Vulin iz Bread cluba i Nataša Đurić iz slavne Hiše franko.

Posebne pohvale dobio je i panel Hrvatski streetfood pod vodstvom poznatog chefa Mate Jankovića, koji je porazgovarao s Ivanom Zidarom čiji je burger itekako punio medijske stupce, Lukom Jureškom ispred Submarinea, Marinom Medakom iz Rougemarina te Katarinom Hauer iz Odprte kuhne (slovenski festival posvećen streetfoodu).

Osim toga, održan je i Barista League – prestižno natjecanje među baristima na kojem su imali nekoliko razina za provjeru njihovih vještina. Najuspješniji je bio tim "Devushki v kofe" iz Sankt Peterburga, a predstavljale su ga Elizaveta Vagabova i Ira Sharipova.

Najsvečaniji trenutak Festivala zasigurno je bila svečana dodjela priznanja restoranima koji su ove godine zaslužili Michelinovu zvjezdicu i preporuku, a na pozornici se u jednom trenutku našlo preko 40 predstavnika doista najboljih restorana u zemlji. Ceremoniju je vodio glumac i voditelj Janko Popović-Volarić.

Bogat program očekuje nas i danas, a posebno se veselimo masterclassu genijalca na području kave – Scotta Raa. Vremenska prognoza obećava te se kvalitetna predavanja i masterclassovi nastavljaju, a raspored možete preuzeti s besplatne aplikacije te na web stranicama Festivala. Osim toga, večeras nas očekuje još jedan nezaboravan party, dok su se jučer za ples do jutra pobrinuli Horse Meat Disco.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara