Prvi put kod nas: Povećanje grudi pomoću matičnih stanica iz masnog tkiva

Foto: Goran Šebelić/Cropix

U ROVINJSKOJ poliklinici "ME-DENT" prvi je put u Hrvatskoj izvedena operacija povećanja grudi pomoću matičnih stanica iz masnog tkiva. "Operacija je sigurna. U prvom dijelu se radila liposukcija. Stanice izvađene od tamo išle su na obradu posebnim aparatom, onda se morala odvojiti dobra od loše masti. Dobra se sačuvala i spojila s matičnim stanicama i pripremila za umetanje u dojke. Čitava procedura traje otprilike tri sata", objasnila je za Index Danijela Komljenović, oralni kirurg i osoba za odnose s medijima iz klinike.

Nema bolova kao kod silikonskih umetaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prva pacijentica koja se podvrgla takvom zahvatu bila je jedna Talijanka, a operacija je prošla u najboljem redu. Kako kaže dr. Komljenović, zahvat se razlikuje od klasičnog povećanja grudi silikonskim umecima i po tome što gotovo uopće ne boli. "Nakon operacije, jednu noć treba provesti u klinici i to zbog opće anestezije, a nakon toga nema potrebe da ostaje duže. Nemam osobnog iskustva, ali žena bi ustvari trebala odmah nakon operacije normalno funkcionirati. Upravo je to i razlika između ove metode i one sa silikonima, ovdje nema tih nekih bolova. Nema velikog reza, nema stranog tijela. Rez je veličine otprilike dva milimetra, a onda se kroz kanile ubrizgava ta mast. Na kraju se napravi jedan ili dva šava. Tako da poslije ove operacije nema onih bolova u prsima na koje se obično žale pacijentice sa silikonima. Znači, bol je stvarno minimalna. Malo veću neugodu stvara možda ova liposukcija, ustvari više neku osjetljivost", objasnila je dr. Komljenović.

U klinici još ne znaju koliko će zahvat koštati

Dok je prva pacijentica, koja je pristala i na snimanje, operaciju dobila besplatno, ostale pacijentice koje se odluče za povećanje grudi na ovaj način, morat će odvojiti nekoliko prosječnih plaća za bujniji dekolte. No, još ni u klinici nisu sigurni koliko će zahvat koštati. "Tražit ćemo neku srednju vrijednost da bude prilagođena našem tržištu. klasično umetanje silikona košta otprilike 25 tisuća kuna. Ovdje se radi i o liposukciji, ali cijena sigurno neće biti desetak tisuća eura. Još ne znam koliko će točno koštati".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara