Psihologija (dušòslôvlje) hrvatskog novogovora

IAKO je od tih vremena prošlo desetak godina, nije se loše prisjetiti fenomena stvaranja hrvatskog novogovora, koje se rodilo u umovima nacionalno poremeće.. oprostite, nadahnutih djelatnika zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

U godinama nakon završetka najvećih sukoba u Domovinskom ratu u Hrvatskoj su se počeli javljati glasovi koji su zagovarali potpuno odvajanje hrvatskog jezika od svih ostalih "balkanskih jezika". U pokušaju realizacije takvih ideja takvima nije zasmetala činjenica da će valjati izmisliti potpuno novi jezik - "pravi" hrvatski.

Tako je 1993. stanoviti Bulcsú László s Filozofskog fakulteta u Zagrebu napisao članak s naslovom "Pabirci redničnoga  i obavjèstnîčnôga pojmovlja oko razumnih sustava", koji je objavljen u Zborniku odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta.

Nismo posve sigurni što točno znači naslov njegovo članka, ali uz pojašnjenje sa jedne newsgrupe (kojoj opet nećemo spomenuti ime ali ćemo ih lijepo pozdraviti i zahvaliti) zaključujemo da se radi o popisa (novo)hrvatskih termina koje je, valjda, trebalo koristiti umjesto uobičajenih, većinom engleskih i nekih hrvatskih termina vezanih za informatiku i informatologiju.

U lipnju 1994. uz Lászlóv je članak na poticaj dr. Miroslava Tuđmana, također profesora na Filozofskom, objavljen je "Englezko-hrvatski i hrvatsko-englezki  rječnik obavjèstnîčkôga nazivlja" autora Zdenka Škiljana, svojevrstan "most" između Lászlóvog "hrvatskog jezika" i nečeg poznatog široj javnosti - engleskog.

Da vas ne davimo previše, iz Škiljanovog rječnika prenosimo vam nekoliko najzanimljivijih "novohrvatskih" prijedloga koji su se, valjda, trebali koristiti umjesto uobičajenih informatičkih termina.

algorithm = postupnik

analog computer = razmjerni račùnač

analysis = razgloba

artificial intelligence = umjetna razumnost

audio = ozvuka

Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code = BASIC početnički obćenamjenbeni znakovni obučni znakovnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

bit, binary digit = dvojnica

byte = slovnjak, osmak

coding = uznačba

computer logic = strojno mislovlje

computer simulation = opòtvorba djelovanja rednikom

electricity = munjìna

file = datnica, spisnik, spisnica, svežnjić, svežčić, snopić, mapa, datoteka, fascikul, dossier

psychology = dušòslôvlje

software = naputbina

Kompletan rječnik možete pronaći ovdje. Uživajte!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara