Rafting na Tari – s mora na adrenalinsku avanturu!

Rafting na Tari – s mora na adrenalinsku avanturu!
Foto: Press

ODLAZAK na more i standardni, svakodnevni rituali cjelodnevnog boravka na plaži odavno više nisu izbor za mlade, ali ni one malo starije! U današnje vrijeme većina turista od odmora uvijek očekuje i nešto više - ponekad je to obilazak povijesnih  ili kulturnih lokaliteta u okolici, a sve češće je to potreba za jednodnevnom ili višednevnom avanturom! Baš takva avantura je odlazak na rafting na rijeci Tari! Na svega 2-3h vožnje od jadranske obale, sakriven između dva nacionalna parka, čeka te ovaj regionalni epicenter adrenalinske avanture!

Ukoliko već ljenčariš na moru i nedostaje ti malo avanture i adrenalina, samo sjedni u svoj automobil i, nakon nekoliko sati vožnje kroz osvježavajuće zelenilo, stižeš u Rafting Centar Drina Tara. On se nalazi u BiH, 15 km od Foče, na samoj granici dva nacionalna parka (Durmitor  i Sutjeska).

U ovom kampu, ušuškanom uz samu rijeku Taru te osim ljubaznih domaćina i nadaleko čuvene, tradicionalne hrane,, očekuju te brojne aktivnosti  u prirodi. Tamo možeš provesti nekoliko sati ili, pak, prenoćiti ili se odlučiti za boravak od nekoliko dana. Bilo što da izabereš, prije svega će te impresionirati ovdašnji pejzaži kao i svježi planinski zrak, koji ćeš udisati punim plućima, a koji može djelovati  ljekovito nakon vrelog morskog ambijenta  (ili višemjesečnog disanja gradskog zraka).

Iako nadaleko poznat kao centar za rafting, on je prerastao u kompletan centar za aktivni odmor te, osim raftinga, s njima možeš na hiking , jeep photo safari, kanjoning, vožnju ATV kvadova, ili neki od jednodnevnih izleta. Tvoje je da izabereš I nećeš pogriješiti! Obećajmo! Pogledaj njihove outdoor ponude.

Rafting na Tari

Uvjerljivo najpopularnija aktivnost u ovom kampu, starta oko 10 sati, kada možeš i doručkovati ovdje, i to organske lokalne specijalitete (domaći pršut, vruće uštipke s kajmakom, pogače ispod peke, itd.). U nekoliko sati raftinga vidjet ćeš najatraktivniji dio kanjona i rijeke Tare. Obići ćeš vodopade, divlje izvore, uz nekoliko obaveznih stajanja zbog fotografiranja i kupanja. Tura se završava kod samog kampa Drina Tara. Ostatak dana, ovisno od aranžmana možeš provesti kod njih, uz ručak (vruća teleća čorba,  janjetina, jaretina, teletina pod pekom s ukusnim povrćem, svježe salate, domaće pite ispod peke, ječmeni, još vruć kruh i još mnogo toga…).

Rafting je zaista adrenalinski aranžman, koji će učiniti da se osjetiš živim! Posebno ističemo da je voda rijeke Tare toliko čista i bistra da se može i piti! Ako bi na rafting, znaj da ti nije neophodna posebna tjelesna spremnost. Jedino što ti treba je krema za zaštitu od sunca, neki nepromočiva kamera (mada u kampu može da se renta GoPro7). Osmjeh je zaštitni znak rafting i on je zagarantiran!

Hiking

Nakon raftinga, ovo je jako popularna aktivnost u ovoj nestvarno lijepoj prirodi! Najčešća destinacija za ovo pješačenje je Nacionalni park Sutjeska uz profesionalne vodiče, a od zahtjeva imaju samo da poneseš udobnu obuću za pješačenje, slojevitu odjeću prilagođenu vremenskim uvjetima i dobro raspoloženje! Nije puno, zar ne?

Možeš izabrati i pohod na Zelengoru, uspon na najviši vrh BiH vrh Maglica ili na Durmitor. Što god izabereš, vjeruj nam da nećeš pogriješiti!

4x4 Jeep Safari

Prvi izbor za 4x4 foto Jeep safari je tura u Nacionalni park Sutjeska, u  kojoj se obilazi prašuma Perućica, vodopad Skakavac, planinski katuni te Tjentište sa svojom bogatom povijesti.

 Osim toga, možeš ići i na Jeep safari na planinu Zelengoru i vidjeti  njena prelijepa jezera, u narodnu poznata kao gorske oči. Safari na Zelengoru traje cijeli dan, ali će ti vidici sigurno oduzeti dah.

Kanjoning

Ova avantura je namijenjena za prave ovisnike o adrenalinu!  Jedna je od novijih , jako uzbudljivih aktivnosti, koji uključuje prolazak kroz uske kamene tjesnace i kanjone. Možeš obići kanjon Hrcavke ili kanjon Nevidio.

Za kanjoning je potrebno je imati malo bolju tjelesnu kondiciju, pa pojedinačnu sposobnost za sudjelovanje u ovoj aktivnosti procjenjuju organizatori u Rafting Centru Drina Tara.

Vožnja ATV kvadova

Ukoliko pak želiš sjediniti avanturu, adrenalin i uzbuđenje, možeš voziti  nove, snažne i velike ATV (all terrain vehicles) kvadove jedinstvenim predjelima kanjona rijeke Tare ili u cjelodnevnim turama Nacionalnim parkom Sutjeska i impozantnim predjelima planine Zelengore. 

ATV ture su vođene od strane profesionalnih licenciranih vodiča. Odaberi kvad turu u trajanju od 2 h, 3 h (možeš ih kombinirati s raftingom ili nekom drugom aktivnošću) ili ići na cjelodnevnu ATV turu.

Nadamo se da smo ti uspjeli prenijeti makar djelić atmosfere iz ovog doista najvećeg centra za aktivni odmor u regionu. Ono što za kraj želimo napomenuti  je da se petkom i subotom navečer u ovom rafting centru organiziraju žurke sa skoro pola tisuće gostiju iz cijelog regiona. S toga,  ako želiš večernji provod i nova poznanstva biraj petak i subotu, a ako pak želiš nešto mirniji doživljaj biraj radne dane. Izaberi svoju lijenu avanturu!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?