Recenzija filma Najluđi radio show: Radi čega je prolupala Lindsay Lohan

Za to se najviše pobrinula Lindsay Lohan, jedan od članica glumačke ekipe, koja je na vijest o Altmanovoj smrti reagirala slanjem možda najcitiranije "blackberry" poruke u povijesti. U njoj je iskazala kako je duboko pogođena smrću svog mentora, ali i nepismenost te očigledne mentalne probleme izazvane konzumacijom štetnih tvari. Medijska histerija koja dan-danas prati Lohan je tako barem na trenutak skrenula pažnju na Altmanov opus i njegov karakteristični filmski stil.

Jedan od primjera takvog stila je i "Najluđi radio show", u kojem on ponovno pokazuje svoju sklonost odbacivanju klasičnog zapleta, odnosno njegovu zamjenu bizarnim interakcijama gomile likova. U ovom slučaju okvir za zaplet jest "Prairie Home Companion", popularna humorističko-glazbena radio-emisija koja se desetljećima emitira iz kazališta u St. Paulu u Minnesoti. Za potrebe filma, emisija je u zapletu filma došla pred svoje ukidanje, pa Altman na svoj specifičan način prati kako glazbenici i tehničko osoblje na njega reagiraju na sudar s neumitnim završetkom. Slično kao i Altmanov legendarni "Nashville", crnohumorne vinjete su isprekidane zanimljivim country pjesmama.

Iako nije film koji će postati klasik, "Najluđi radio show" pokazuje Altmana u dobrom svjetlu. Režiser poznat po kvalitetnom radu s glumcima se iskazao zahvaljujući raznorodnoj i kvalitetnoj glumačkoj ekipi, u kojoj se nalaze relativni amateri poput Garrisona Keillora (radijskog voditelja koji glumi sam sebe), Altmanove stare suradnice Lily Tomlin, "oskarovske" pretplatnice Meryl Streep te Lindsay Lohan koja ovjde daje još jedan primjer talenta koji je tragično potrošen radi prerano stečene slave.

Iako svi štosevi neće "sjesti" publici – pogotovo oni vezani uz samu radio-emisiju o kojoj malo tko zna izvan SAD – "Najluđi radio show" zaslužuje da ga se pogleda. Ne samo da će se dobiti uvid u djelo velikog majstora, nego će se u zanimljivoj kombinaciji crnog humora, nostalgije i country glazbe pronaći više nego dovoljno zabave.

uloge: Woody Harrelson, Tommy Lee Jones, Kevin Kline, Garrison Keillor, Lindsay Lohan, Virginia Madsen, John C. Reilly, Maya Rudolph, Meryl Streep, Lily Tomlin

režija: Robert Altman

proizvodnja: PictureHouse/New Line, SAD, 2007.

trajanje: 105 '

OCJENA: 6/10

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara