Revolucija koja traje i dalje: Prije devet godina svijet je dobio iPhone

Revolucija koja traje i dalje: Prije devet godina svijet je dobio iPhone

Screenshot: YouTube

PRIJE devet godina Steve Jobs je u San Franciscu nakon niza noviteta predstavio iPhone. Procjenjuje se da je u međuvremenu prodano više od 820 milijuna primjeraka tog telefona.

Jobsova prezentacija iPhonea jedna je od najpopularnijih u svijetu tehnologije, a neki tvrde da je i najvažnija u njegovoj karijeri. Prezentaciju je započeo govorom o tri uređaja, iPodu sa širokim ekranom i kontrolama osjetljivim na dodir, revolucionarnom telefonu i naprednom internetskom komunikatoru. Ubrzo je svima postalo jasno da zapravo priča o jednom uređaju koji to sve spaja.

Prvi iPhone je imao 3,5-inčni ekran (320x480 piksela), procesor od 400 MHz, 128 MB RAM-a i 4, 8 ili 16 GB interne memorije te kameru od dva megapiksela, no nije imao 3G podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tržište je stigao šest mjeseci kasnije, a ostalo je povijest. Dizajnerski se dugo nije mijenjao, pa je trebalo malo više vremena da se ekran poveća s 3,5 na četiri pa na 4,7 i 5,5 inča. Svaka verzija donosila je svoje novitete, a 2011. svijetu je predstavljena Siri, glasovna pomoćnica.

Najnoviji i iPhone 6S i 6S Plus uz dosad najbrži procesor imaju i 3D Touch tehnologiju te su predmet želje mnogima diljem svijeta.

Sljedeće godine svijetu bi mogao biti prezentiran još napredniji iPhone, sedmica. Prema najavama, mogao bi biti vodootporan te bi mogao nestati utor za slušalice, u korist Lightning konektora. Čak bi mogla nestati i Home tipka, kako bi se dodatno naglasila 3D Touch tehnologija. Uz još brži procesor, trebao bi dobiti 3 GB RAM-a.Što je od ovih najava točno, trebalo bi se doznati na jesen, kad je najavljeno službeno predstavljanje telefona. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara