Ridley Scott u pregovorima za snimanje u španjolskoj katedrali

BRITANSKI redatelj Ridley Scott trenutno je u pregovorima o snimanju najnovijeg filma o križarskim ratovima u povijesnoj katedrali Mezquita u španjolskom gradu Cordoba.

Španjolska je katolička crkva odbila dopustiti Scottu i njegovoj ekipi snimanje unutar katedrale, obrazlažući da bi to previše poremetilo rad crkve, javlja BBC News Online ovih dana.

Redatelj hita "Gladijator" htio je snimiti neke dijelove svojeg filma "Kingdom of Heaven", vrijednog 54 milijuna funti, u bivšoj Velikoj džamiji.

"Svi se nadaju povoljnom rješenju", kazao je glasnogovornik filmske ekipe Quinn Donoghue.

"Nadajmo se da će to biti ispravljeno i da ćemo uskoro dobiti dopuštenje", dodao je on.

Govoreći za BBC iz Huesce, u sjevernoj Španjolskoj, Donoghue je potvrdio da je španjolska crkva blokirala snimanje u Mezquiti.

"Nadbiskup je odbio jer želimo zatvoriti katedralu za pripreme, želimo je urediti, a turizam bi bio stopiran", rekao je Donoghue.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da je crkva bila nezadovoljna što bi Mezquita - stoljećima osjetljivo mjesto za muslimane i kršćane - postala "fikcijsko" mjesto molitve, a ne bi "tumačila samu sebe".

"O svemu se tome pregovara", dodao je on.

Film bi se trebao početi prikazivati 2005. godine, a u njemu glume Orlando Bloom i Liam Neeson. To je priča o mladom kovaču koji vodi stanovnike Jeruzalema u obranu protiv križara u 12. stoljeću.

Film se snima u Francuskoj, Španjolskoj i Maroku.

Snimanje unutar Mezquite obuhvatilo bi 200 članova ekipe i iziskivalo bi lažna vrata, zidove i namještaj.

Dodao je da je Scott "realan i pragmatičan" redatelj koji će dopustiti svojoj ekipi da pregovara o mogućem korištenju katedrale. Ako se ne postigne dogovor, "uvijek postoji i druga mogućnost", rekao je Donoghue.

(Hina) bis bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara