Rijeka napokon ima svoju scenu - Hartera zapalila Tvornicu papira

ČETVRTI po redu riječki festival "Hartera", koji se održao ovog vikenda, u dvije je večeri zaredao renomirana domaća i strana glazbena lica koja su na noge podigla prepunu dvoranu napuštene Tvornice papira. Riječkom glazbenom festivalu rado su se pridružili Roisin Murphy, Turbonegro, Merrill Beth Nisker poznatija kao Peaches, Josh Wink, SebastiaAn, Client, Mr C, Rex The Dog, Disciplin A Kitchme, Elemental, Goribor, Quasarr i mnogi drugi.

Zvijezda prve večeri bila je irska pjevačica s britanskom adresom Roisin Murphy, autorica i producentica domaćoj javnosti vjerojatno najpoznatija kao vokalistica skupine Moloko. U Harteri je nastupila kao solo izvođač u pratnji osmeročlanog benda i tako još jednom uspjela dokazati zašto ponosno nosi status planetarno obožavane elektronsko-eksperimentalne pop jazz senzacije. Inače, Murphy je i ovoga puta pozornicom prošetala u nekoliko neobičnih kreacija po kojima su poznati njezini nastupi diljem svijeta, a kao strastvena ljubiteljica dizajnerice Vivian Westwood nije mogla odoljeti ne odjenuti barem neku njezinu kreaciju i na ovom festivalu koju je spretno uklopila u odjeću koju kupuje na "najboljem mjestu na svijetu - buvljacima".

"Najrokerskiji" grad u Hrvatskoj najavljuje peti nastavak Hartere

Iako se očekivalo kako će Turbonegro biti zvijezda druge večeri festivala, potukla ga je Merrill Beth Nisker, odnosno Peaches, 41-godišnja kanađanka čije su pjesme uglavnom protkane seksualnom tematikom. Gotovo sve instrumente u svojim pjesmama Merrill sama svira kao što i sve beatove sama producira dok je ujedno i producentica vlastitih albuma. Žanr njezine glazbe mogao bi se okarakterizirati kao neo-electro, electroclash i techno, a njezine su pjesme glazbena podloga u sljedećim filmovima: "Lost In Translation", "Jackass Number Two" ili pak u seriji "Ugly Betty". Opaljena kakva jest, riječkoj je publici priuštila energičan nastup prepun kostimografskih detalja.

U dva dana koliko je trajao Hartera festival ukupno se proizvelo preko dvadeset sati domaće i strane glazbe, što je sasvim dovoljno da se ovaj događaj svrsta u jedan od najperspektivnijih domaćih, a i međunarodnih festivala, što i priliči "najrokerskijem" gradu u Hrvatskoj - Rijeci, dok je njegova Tvornica papira umjesto neka A3 ili A4 proizvela glazbenu ludnicu koji će, prema svemu sudeći, imati i pet nastavak.

L.V.
Foto: R.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara