Rinspeed Chopster – premijera u Ženevi

RINSPEED će 1. ožujka u Ženevi premijerno predstaviti serijsku izvedbu modela Chopster. Kao i više puta dosad, još jedan beskrupulozni proizvod švicarskog proizvođača unosi svježinu u konfekcijom pomalo zasićeni auto-svijet.

Chopster je luksuzni SUV razvijen u suradnji s etabliranim tvrtkama, kao što je EDAG Engineering, a predstavlja potpuno novi pogled na sportski orijentirana višefunkcionalna vozila. Prvenstveno je namijenjen automobilskim entuzijastima, ali i svima ostalima koji traže vozilo velikih mogućnosti i upečatljivog izgleda, a imaju podeblji račun u banci.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao osnova je poslužio Porsche Cayenne, koji je nakon "majstorske obrade" i potkresanog krova iz temelja promijenio karakter. Samodopadan i nabijen do boli, Chopster budi uspomene na "muscle car" tradiciju. Sužene staklene površine i proširenja blatobrana odmah upadaju u oči, a tek potom na red dolaze ogromni 23-inčni kotači s gumama mjera 315/25. Jednako upečatljivi su i odbojnici u kojima se nalaze poveći otvori za dovod svježeg zraka i prostor rezerviran za motor. Zračni ovjes je dio serijske opreme, baš kao i pogon na sve kotače.

Kako sve ne bi ostalo na dizajnu, brine se turbom potpomognut 4.5 V8 motor čija snaga prelazi granicu od 600 KS, a okretni moment dostiže 790 Nm. Ovako veliko povećanje snage (+160 KS) i momenta (+180 Nm) rezultat je modifikacija na ispušnom sustavu, te ugradnje novog hladnjaka stlačenog zraka i potpuno novog upravljačkog softwarea. Procjene kažu da ubrzanje do 100 km/h traje tek 4,4 sekundi, a maksimalna brzina je blizu 290 km/h. Vrhunske performanse za sobom su povukle izmjene na kočničkom sustavu, koji je i na serijskom modelu izvrstan.Unutrašnjost je izvedena tako da pruža apsolutni komfor za četiri putnika. Sportska sjedala isporučuje Recaro, a za dovoljnu multimedijalnu zabavu snage su udružili Sony (PS2, DVD) i Blaupunkt (LCD zaslon, audio sustav). Vrhunski materijali se podrazumijevaju, pa je tako veći dio kabine presvučen kombinacijom kože i alcantare. Decentni karbonski umeci u srebrnom finišu upotpunjuju dojam dobiven upotrebom velike količine sportskih detalja.

Kupci će moći u potpunosti  sudjelovati u uređenju interijera što i ne čudi s obzirom na cijenu vozila. Naime, Chopster se nudi po početnoj cijeni od popriličnih 325.000 eura.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara