Robot-kirurg u filmu o Jamesu Bondu

ROBOT, koji se inače koristi u operacijama, pojavljuje se u najnovijem filmu o Jamesu Bondu.

Taj aparat, pod nazivom ´Da Vinci´, koriste liječnici Kraljevske sveučilišne bolnice i bolnice sv. Marije u Londonu u endoskopskim operacijama.

U filmu se pojavljuje u jednoj sceni s Jamesom Bondom, kojeg glumi Pierce Brosnan.

Njegove tri mehaničke ruke u toj sceni lebde nad Bondovim tijelom, kako bi neprijatelji slavnog špijuna utvrdili njegov identitet.

´Da Vinci´, prvi robot-kirurg u Britaniji, izrađen je s namjerom da se izbjegnu neželjene posljedice drhtanja kirurgovih ruku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Kirurzi i špijuni su slični, jer žele što manje nauditi dok koriste najsuvremeniju tehnologiju. Filmovi o Bondu oduvijek su bili inspiracija onima koje zanima tehnologija. Nisam mogla ni sanjati da će moj odjel tome pridonijeti´, izjavila je profesorica Ara Darzi iz Kraljevske sveučilišne bolnice.

Uz pomoć ´Da Vincija´ dosad je operirano preko 60 pacijenata koji su bolovali od različitih abdominalnih, uroloških i drugih problema.

Njegove ruke, s ugrađenim zglobovima kako bi što vjernije nalikovale ljudskim rukama, nose posebne kiruške instrumente koji prate pokrete kirurga dok on upravlja robotom pomoću joysticka i kompjutora pored operacijskog stola.

Minimalno invazivne operacije ubrzavaju oporavak pacijenata, a kirurzi se pripremaju uskoro obaviti prvu potpuno endoskopsku operaciju na živom srcu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara