Roditelji traže ukidanje filma o ubojstvu njihove bebe, mogao bi dobiti Oscara

Roditelji traže ukidanje filma o ubojstvu njihove bebe, mogao bi dobiti Oscara
Screenshot: Youtube

NOMINACIJA za Oscar kratkometražnog filma Detainment koji govori o ubojstvu dvogodišnjeg dječaka Jamesa Bulgera izazvala je velike kontroverze. 

Film irskog redatelja Vincenta Lambea rekonstrukcija je policijske istrage ubojstva dvogodišnjeg Jamesa kojeg su mučili i ubili dvojica desetogodišnjaka Robert Thompson i Jon Venables koji su ga oteli u trgovačkom centru gdje je bio s roditeljima. 

"Ne mogu opisati koliko sam zgrožena i uzrujana zbog činjenice da je snimljen ovaj film i da je sad dobio nominaciju za Oscara. Jedna stvar je što su ga snimili bez da su tražili dopuštenje Jamesove obitelji, a sasvim druga to što su uzeli dijete da odglumi posljednje trenutke Jamesova života prije nego što je brutalno ubijen i natjerali mene i moju obitelj da sve to ponovo proživimo. Nakon svega što sam rekla o ovom takozvanom filmu i nakon što sam tražila da ga uklone, i dalje je nominiran za Oscara, čak iako je 90.000 ljudi potpisalo peticiju", napisala je na Twitteru Denise Fergus, Jamesova majka. 

Svoje neslaganje izrazio je i dječakov otac Ralph Bulger. 

"Hollywood bi se trebao sramiti. Postoje neke stvari s kojima se prelazi granica, a ubojstvo bebe je jedna od njih. Za Hollywood je to samo još jedan film, ali za mene i moju obitelj to je noćna mora. Dječaci koji su ubili Jamesa su sad odrasli muškarci. Jedan od njih je ponovo u zatvoru zbog zlostavljanja djeteta. Hoće li se sjetiti toga u svojim otmjenim haljinama i smokinzima dok budu dodjeljivali Oscare?", rekao je za Daily Mirror. 

Redatelj je također odbio povući film uz opravdanje da bi to "poništilo svrhu zbog koje je film nastao". 

"Napravili smo film kako bismo razumjeli zašto se to dogodilo i pokušali spriječiti da se tako nešto ponavlja u budućnosti", rekao je i dodao da nije htio pokazati nepoštovanje prema obitelji. 

 

U službenoj izjavi Akademije filmskih umjetnosti i znanosti navedeno je da su obitelji ponudili "najdublju sućut", no da oni "ni na koji način ne utječu na proces glasanja". 

"Duboko smo dirnuti njihovim gubitkom i ozbiljno shvaćamo njihovu zabrinutost. Prateći dugogodišnje temeljne principe uspostavljene kako bi se održao integritet ovih nagrada, Akademija ni na koji način ne utječe na proces glasanja. Detainment su izglasali članovi Akademije. Prilikom biranja, svaki od njih pojedinačno daje svoju procjenu zasnovanu na kreativnosti, umjetničkom dostignuću i tehničkim detaljima filma. Razumijemo da ovo neće ublažiti bol koju obitelj osjeća, ali nadamo se da ćemo pokazati neutralnu ulogu Akademije u procesu glasanja", stoji u izjavi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara