Rublje nemojte prati na 30 ili 40 stupnjeva, to bi moglo biti jako opasno za vas

Rublje nemojte prati na 30 ili 40 stupnjeva, to bi moglo biti jako opasno za vas
Ilustracija: 123RF

AKO RUBLJE perete na temperaturama nižima od 60 stupnjeva, to bi moglo biti opasno za vaše zdravlje. Opasne bakterije poput Escherichije coli lako se prenose preko odjeće ako je peremo na nižim temperaturama. Moguće je da se bakterije zadrže na donjem rublju i nakon pranja na temperaturama od 60 ili 90 stupnjeva.

Iako je bakterija normalni stanovnik u crijevima čovjeka i brojnih životinja, određeni sojevi mogu izazvati mokraćne i crijevne infekcije, pa i dovesti do vrlo teških oblika bolesti s mogućim smrtonosnim ishodom.

Mnogima je pranje na 30 stupnjeva primamljivo zbog toga što je vremenski kraće te štedljivije, no trebate znati da bakterije u ljudskom organizmu žive na tjelesnoj temperaturi od 37 stupnjeva, što znači da će ih ubiti samo temperature više od toga.

Mnogi vjeruju da je posteljinu dovoljno oprati jednom mjesečno, iako se savjetuje da se jastučnice peru svaki peti dan, a plahta nakon desetog na temperaturama višim od 60 stupnjeva.

Stručnjaci preporučuju da jednom mjesečno praznu perilicu operete na 90 stupnjeva kako biste uklonili nakupljene bakterije.


 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara