S. Božić s ekipom na završnoj svečanosti 50. godina osvajanja Mt. Everesta

S. Božić s ekipom na završnoj svečanosti 50. godina osvajanja Mt. Everesta
VIŠEDNEVNA svečanost pedesete obljetnice osvajanja Mont Everesta završava danas manifestacijom na kojoj se okupilo nekoliko stotina penjača među kojima je i ekipa koju predvodi Stipe Božić, jedini Hrvat koji je osvojio "vrh svijeta".

"Ovdje je 13.55 i upravo smo na prijemu koji je za penječe priredio kralj Gyanendra i kraljica Komal, kazao je danas Hini Stipe Božić satelitskim telefonskim vezama.

Kazao je da je prethodno penjače na Mt. Everest, koje predvodi prvi osvajač Novozelanđanin Edmund Hillary (83), primio nepalski premijer Lokendra Bahadur Chanda.

Svečanost će završiti gala večerom kod kralja koja će početi u 19 sati po lokalnom vremenu.

Prema agencijama, do prošlog vikenda okupilo se 137 penjača, ali se napominje da će stvarni broj biti veći. Stipe Božić procjenjuje da se okupilo preko 300 uzvanika. On se vraća u Hrvatsku 2. lipnja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Edmund Hillary je u utorak vodio povorku kroz Katmandu, a u srijedu otvorio izložbu fotografija na kojoj je oštro kritizirao masovne moderne posjete Himalajima u kojima se koristi previše tehnike, pune logori alkoholom i razara drevna kultura Nepala.

Hilarijev sin Peter, također Himalajac, organizira proslavu na padini Himalaja. Stotinjak penjača odalo je jučer počast za više od 175 nesretno stradalih kolega u Međunarodnog planinarskom memorijalnom parku Kakani sadeći drveće. Održano je nekoliko skupova o tom opasnom sportu.

Hillary je predvidio odvojenu večeru sa Šerpama, nepalskom zajednicom iz koje se regrutiraju nosači tereta za alpiniste. Oni su vodiči, nosači tovara opreme i hrane teškog 50 kilograma i postavljaju logore.

U znak zahvalnosti što su mu pomogli u prvom penjanu Hillary je proveo nekoliko desetljeća gradeći škole, bolnice i mostove u njihovim planinskim selima. Šerpa Tenzing Norgay, koji se prvi popeo s Hillarijem umro je 1986.

Još uvijek oko 40 posto od 23 milijuna Nepalaca živi u bijedi. Vodička služba po Himalajama predstavlja znatan izvor zarade. Prema pisanju agencija, to Nepalu godišnje donosi oko 160 milijuna dolara i zapošljava oko 200 tisuća ljudi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara