Sad se zna: Alternativci pale krnju Keruma

Sad se zna: Alternativci pale krnju Keruma

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Ante Čizmić / CROPIX

SAD SE ZNA. Na lomaču alternativnog splitskog karnevala ide Kerum. Poznata je i šentenca, iliti osuda krnje, koju potpisuju Torcida, KUM, udruga Spli'ski krnjeval i Hram. Počastili su sve, i gradonačelnika, i zamjenicu Anđelku Visković, direktora Turističke zajednice Vedrana Matošića i savjetnicu za kulturu Nansi Ivanišević.

Zlo i izopačeno, šepavo i odurno, mrsko i sveprisutno slovo K

"Prijeki sud Nezavisne Krnjevalske Republike, omrznute i odbačene od vladarice Nansi i šefa Željka, centriran odstraga od poslušnika Vedrana i prezren grubo od poslušnice Anđelke, nesretan i sav čemeran, ali izrazito ponosan izriče presudu za zla počinjena puku ovog grada u zadnjih godinu dana. Kaznu u ime naroda podnijet će privedeni - zlo i izopačeno, šepavo i odurno, mrsko i sveprisutno slovo K, jer su se u njega svi vrazi slili", početak je osude alternativnog splitskog karnevala koji s procesijom započinje u središtu grada u 18.30 sati na Cankarjevoj poljani.

Ako nekome nije jasno, pojašnjeno je koji K. "K kao krnjeval kojeg je ukra, K kao ključi grada koje je sakrio od maškara, K kao krnjo čiju izradu nadgleda iz straha da ne liči na njega. K kao kandidatura za javnu funkciju zbog pohlepe i želje za moći, K kao manje ili više legalna i transparentna krađa", obrazlaže se u osudi. 

K kao kompromitirani Štimac, K kao kalvarija Hajduka s klaunom na čelu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemima Torcide i Hajduka posvećeno je značajno mjesto. "K kao kršenje volje navijača da uvaži kodeks upravljanja Hajdukom, K kao kolonizacija Hajduka rodijacima i prijateljima nakon kojih neće ostati ni kovanice u klupskoj kasi, K kao klupko kriminala u koji se Hajduk pretvorio, K kao nestručni i nesposobni kadar, K kao krafne i kiflići na čelu najdražeg nam kluba, K kao kompromitirani Štimac, K kao kalvarija Hajduka s klaunom na čelu, K kao kajla koju je proba uvalit pripadnicima Torcide nazivajući ih urbanim Jugoslavenima", podsjetili su torcidaši na sve svoje nevolje s gradonačelnikom i Svagušom.

K kao kesa koju dobiju rodijaci za vrtiće

Nastavak je u istom tonu: "K kao kukavičluk naroda koji svoj glas na izborima prodaje za sto kuna, K kao kampanja u kojoj je lagao Splićane, K kao krcanje iz šupljeg u prazno, K kao ksenofobija kojom predstavlja građane Splita ispred nacije i svita primitivnim javnim istupima, K kao kukavičja jaja, K kao politička križaljka kojom osigurava 13. glas za ostat na vlasti, K kao korist koju teta Milica ima zbog te krinke, K kao korupcija kojom postavlja prijatelje i poslušnike na odgovorne pozicije u uprave i nadzorne odbore, K kao kesa koju dobiju rodijaci za vrtiće, K kao kuna za bezdušni kapital u ime kojeg se sve ovo događa, K kao koza nostra čiji mentalitet ugrađuje u temelje novog splitskog društva", potrudili su se autori obuhvatiti sve aspekte gradonačelnikova političkog i društvenog djelovanja. 

Za kraj su ostavili samu definiciju Kerumova svjetonazora. "K kao kavanska tučnjava, K kao kupleraj i kažin kojeg čini od grada i po gradu, ovaj put u ime naroda jer ga je izabrao, a on to ne razumi, K kao kockanje po kockarnicama, K kao kurčenje po gradu i cesti u Maybachu i Ferrariju...", pobrojili su autori šentence te na koncu zaključili: "K je kriv po svim točkama optužnice...". Bit će veselo u Splitu večeras.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara