Sao Paolo, drugi najveći grad na svijetu, sutra slavi 450 godina osnutka

BRAZILSKI Sao Paolo, drugi najveći grad na svijetu, smješten tek nešto južnije od Rakove obratnice, u nedjelju slavi svoj 450. rođendan.

Sa svojih 18,3 milijuna stanovnika, prema podacima UN-a iz 2001. godine, Sao Paolo je drugi najveći grad na svijetu, odmah iza Tokija. Grad je 1890. godine imao samo 65.000 stanovnika, što znači da se u njemu u posljednjih 110 godina dogodila najveća "eksplozija" stanovništva u ljudskoj povijesti.

Osim što je najveći grad Južne Amerike, Sao Paolo je i njezino najveće industrijsko središte. Njime svaki dan prometuje pet milijuna automobila i 10.000 gradskih autobusa. Grad ima i 450 helikoptera, što druga najveća flota nakon New Yorka.

Sao Paolo je bogat. S deset posto brazilskog stanovništva, ostvaruje trećinu ukupne državne proizvodnje. Prihod po glavi stanovnika dvostruko je veći od nacionalnog prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ali Sao Paolo je također siromašan. Oko 1,5 milijuna stanovnika živi u krajnjoj bijedi, u "favelama", odnosno naseljima od kartonskih kutija.

Najveći gradski problem je svakako kriminal. Prošle je godine u Sao Paolu zabilježeno više od 4.000 ubojstava, u usporedbi s nešto manje od 600 u New Yorku.

Uglavnom, u nedjelju će ulični plesači i svirači sambe, uz veliki vatromet koji će obajasati saopaolsku ljetnu noć, proslaviti 450. rođendan jednog od vodećih gradova na svijetu.

(Hina) dj dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara