Sao Paulo proslavio 450 godina postojanja tortom od 8 tona i uličnim karnevalom

SAO PAOLO, treći grad po veličini na svijetu i brazilski gigant s gotovo 18 milijuna stanovnika, proslavio je u nedjelju 450 godina postojanja velikim uličnim karnevalom, koncertima i golemom tortom od 450 metara koja je pojedena u trenu. Slavljenici su se gurali za komad najvećeg kolača u svojoj povijesti, dugog 450 metara i teškog osam tona, izrađenog u čast grada kojeg su 1554. osnovali jezuiti.

Sao Paulo golemi kolač dobiva svake godine, veći za jedan metar, zahvaljujući kojemu je već ušao u Guinessovu knjigu rekorda.

"Iščekivanje je bilo toliko da je kolač pojeden sat ranije nego je bilo planirano. Nismo ih mogli zadržati", rekao je jedan od organizatora svečanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na obližnjoj aveniji, jednoj od najvećih u gradu, gotovo dva milijuna ljudi obišlo je niz najrazličitijih događanja - od plesnjaka i prezentacija yoge do tečajeva šišanja i takmičenja u brzom jedenju pizza. Prava multikulturalna zabava, šarolika kao i sam grad koji je primio imigrante iz cijelog svijeta.

"Uspjeli su okupiti sve različitosti grada, od sambe i forroa (ritma sa sjeveroistoka zemlje) do reggaea", rekla je jedna vidno zadovoljna 19-godišnja studentica. Ona, kao i mnogi drugi stanovnici grada, smatra da je njegova "pozitivna značajka upravo ta mješavina kultura, a negativna velike socijalne razlike".

Godine 2002. u Sao Paulu ubijeno više od 17.000 ljudi, a svaki peti, odnosno 20 posto, živi u sirotinjskim četvrtima, favelama.

Stanovnici Sampe (kako od milja nazivaju grad) slaviti su počeli u subotu u ponoć na velikom koncertu Caetana Velose organiziranom u samom središtu grada, a proslava okrugle obljetnice nastavit će se tijekom cijele godine nizom predstava i izložbi. U čast gradu u kojem živi deset posto stanovnika Brazila i koji ostvaruje 18 posto BDP-a bit će objavljeno i više od stotinu knjiga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara